От регистрирали се 161 депутати, 104-ма от ГЕРБ и ДПС гласуваха "за".
46 от БСП и "Атака" гласуваха "против", а 11- "въздържал се".

Преди два дни ДПС подкрепи промените в новия кодекс в комисията по правни въпроси.

С поправките на ГЕРБ, ЦИК вече ще е от 20, вместо от 19 членове. 18 от тях, включително председател, зам.-председател и секретар ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, а останалите двама членове ще бъдат излъчени от партиите и коалициите, които са излъчили депутати в Европейския парламент, но не са представени в Народното събрание.

Промените се наложиха, след като президентът Росен Плевнелиев назначи шестима членове на комисията от ГЕРБ, с което според управляващите отнел място от ДПС. Вчера БСП и ДПС внесоха жалба в Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционен указът на президента за разпределението на квотите в ЦИК.

В хода на дебатите днес Цецка Цачева от ГЕРБ обясни, че четният брой членове на ЦИК няма да създаде проблем при взимането на решения, тъй като за приемането им са нужни две трети мнозинство.

"Не внасяме промени и възможности за предсрочно прекратяване на членство в ЦИК", подчерта тя.

Мая Манолова от БСП прогнозира, че очевидно законопроектът ще бъде приет и без подкрепата на „Коалиция за България”. Тя обясни, че всичко за Изборния кодекс вече е казано и този законопроект се отнася само до състава на членовете на ЦИК.

Манолова пак каза, че е изброила 10 грешки в законопроекта и апелира да бъдат поправени между първо и второ четене.

Според нея е редно и да се посочи механизмът, по който членовете, излъчени от "Синята коалиция" или НДСВ ще бъдат извадени от състава на ЦИК, ако на тяхно място след евроизборите други политически сили излъчат представители в ЕП, предаде БГНЕС.

"Агресията и жлъчната критика срещу труда на други хора може много лесно да се обърне срещу вас", обърна се тя към ГЕРБ.

Цецка Цачева ѝ благодари за конструктивната критика и посочи, че от ГЕРБ никога не са имали претенциите да предлагат съвършени текстове, макар че последните предложения не били толкова лоши, съобщи "Дневник".

Екатерина Заякова от БСП пък сравни промените на ГЕРБ с тоалетна хартия - четирипластова, лека, мека.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че както действащият Изборен кодекс, така и предложенията за промени не са добри.

Народните представители решиха срокът за второ четене да бъде съкратен до 18 часа в понеделник.