Това съобщи консулството на САЩ в Адана на сайта си, предадоха ДПА и БТА. Според информацията местните власти не позволяват движението към и от базата.

"Моля, избягвайте военновъздушната база до възобновяване на нормалните операции", се призовава в публикуваното послание до гражданите на САЩ.

Американски източник от областта на отбраната съобщи същвеременно, че турското правителство е затворило въздушното пространство около базата "Инджирлик" за няколко часа, но сега то отново е отворено.

Американските самолети, изпратени на мисии, е можело да се завърнат в базата, но не и да излитат от там до повторното й отваряне.

Не е ясна причината, поради която електричеството е било прекъснато.

Електронното издание на "Ню Йорк таймс" писа, че турските власти не позволяват на Вашингтон и съюзниците му да използват базата "Инджирлик" за нанасянето на въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Базата "Инджирлик" се използва за нуждите на въздушната кампания на международната коалиция срещу "Ислямска държава". Редица страни са разположили свои военни в базата.

Президентът на САЩ е свикал среща на Съвета по национална сигурност в събота, след опита за държавен преврат в Турция през изминалата нощ.

„Президентът ще проведе среща със своя екип по национална сигурност и разширен екип по външна политика, в която да го информират за ситуацията в Турция“, гласи съобщение на Белия дом.

САЩ работят заедно с турските власти въздушните операции в база "Инджирлик" да бъдат възстановени "възможно най-скоро", след като турското правителство затвори въздушното пространство на страната след опита за преврат снощи, съобщи  Пентагонът.

Междувременно американското централно командване коригира въздушните операции срещу "Ислямска държава", за да намали до минимум последиците за кампанията срещу джихадистите, посочи говорител на Пентагона.

Въпреки че електроснабдяването на "Инджирлик" е било спряно, военните използват електричество, получено от вътрешни източници и дейността на базата не е била засегната.