Най-малко 60 души, сред които много цивилни, са загинали в опита за преврат в Турция на група разбунтували се войници, заяви турски представител, пожелал анонимност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано бе съобщено за 42 загинали.

Турските сили за сигурност са арестували 336 души, повечето военни, във връзка с опита за преврат, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг за телевизия Си Ен Ен-тюрк, цитиран от информационните агенции.
По-късно бройката на арестувани военни набъбна до 754 души.

Генерал, застанал на страната на превратаджиите, е бил убит, заяви министър-председателят Бинали Йълдъръм, цитиран от телевизия Си Ен Ен - Тюрк, която спря за няколко часа емисията си, но след това излъчването бе възстановено.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза рано тази сутрин в телевизионно обръщение, че заговорниците ще платят висока цена за действията си и че армията ще бъде изчистена от пучистие.

Турция няма да бъде управлявана от въоръжените сили, заяви по-късно тази сутрин Ердоган пред хиляди свои привърженици на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Президентът долетя със самолет в Истанбул от Мармарис, където бил на почивка. Той твърди, че самолети на пучистите са бомбардирали хотела, в който е почивал, след като го е напуснал.

Ердоган обвини живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен за опита за преврат. Самият Гюлен осъди насилието и каза, че властта трябва да бъде спечелена чрез свободни и честни избори, а не със сила.

Турските власти наредиха да бъдат сваляни всички самолети, излитащи от базата в Ескишехир, която бе превзета от пучистите.

"Нещата се подобряват с всеки изминал момент", каза премиерът Бинали Йълдъръм пред журналисти.

Международното летище "Ататюрк" в Истанбул възобнови работа и в 5.45 часа местно време на него кацна самолет на "Турските авиолинии" от Лондон.

Ситуацията в Турция обаче остава неясна шест часа след обявяването на преврата. Продължават да се чуват спорадични стрелби в няколко квартала на Анкара и Истанбул, предаде Франс прес.

Полковник Мухарем Кьосе, бивш юрисконсулт в армията, бе идентифициран като ключовата фигура зад опита за преврат.

Опитът за военен преврат бе предприет под ръководството на военен прокурор и 46 високопопоставени офицери, съобщи по-рано телевизионният канал Си Ен Ен -тюрк.

Съобщено бе също така, че в командването на турските въоръжени сили се е получил разкол. Пучистите получили подкрепа само от сухопътните сили и ВВС.

Командващият специалните части на турската армия Зеки Аксакалъ е заявил, че "турските специални части ще стоят на страната на народа и правителството".

Същевременно командващият Третиа армия призовал войниците и офицерите в столицата да се върнат в казармите.