Проектът „Южен поток“ „няма как да се случи в първоначалния си вариант“, поради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар, но България все още има шанс да получи руски газ по Черно море, каза по БНР вицепремиерът.

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част все още би следвало да бъде считана за актуална. Коментираме по принцип - от икономическа и от политическа гледна точка", обясни Дончев.

Според него не противоречи на европейското законодателство това да се купува газ на брега на морето, който е част от територията на Европейския съюз.

Техническите и икономически детайли по предложения от България газов хъб трябва да бъдат изчистени в следващите месеци.

Прогнозната стойност за изграждане на газовия хъб на територията на България е 2,2 млрд. евро, става ясно от проекта, представен от министър-председателя Бойко Борисов на срещата вчера на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се проведе в София. 

След срещата еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович каза, че всички държави, които са част от Централна и Югоизточна Европа трябва да имат поне 3 източника на газ

Бойко Борисов допълни, че България си поставя една единствена цел – ниска цена на газ. По думите му „Южен поток” не е прекратен към днешна дата.

Шефчович коментира, че е имало момент на изненада при спирането на „Южен поток”, както и намерението да се построи „Турски поток”.

Имаме впечатлението, че комуникацията за такива проекти трябва да става по утвърдените канали, а това не стана така и за това бяхме изненадани“, посочи той, цитиран от "Фокус".

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?