Единият законопроект предвижда, когато сметката за ток е с над 50 процента по-висока от средната за период от 6 месеца назад, клиентът да има право да оспори сметката и да не я плати, докато не бъде разгледано възражението му.

С измененията се премахва и таксата за повторно включване на тока в случай на прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки, предаде БТА.

При нарушаване на условията за качество и надеждност на електроснабдяването за период, по-дълъг от 1/3 от един календарен месец, клиентът няма да дължи заплащане на сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Разпределителното предприятие ще дължи обезщетение за причинените имуществени и неимуществени вреди.

Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.

"Промените са провокирани от проблеми в отношенията между клиентите и монополите", обясни Явор Куюмджиев от "Коалиция за България", който един от вносителите на измененията.

Той отбеляза, че клиентът трябва да бъде подробно и доказуемо уведомен за предстоящо изключване.

"Забранява се изрично да се изключва електричеството в ден, предхождащ национален празник или почивен ден", добави депутатът.

Според Андон Андонов от ГЕРБ тези промени не само че няма да разрешат проблемите, а още повече ще ги задълбочат.

По думите на Андонов, правото на ДКЕВР да променя цената на тока на 3 месеца, ще обезсмисли бизнеспрограмите на фирмите, чиято дейност изисква консумация на значително количество електрическа енергия.

"Не приемаме и оспорването на праг от 50% средно сметка за период от шест месеца назад. Предложението е дискриминационно, тъй като всеки клиент трябва да има възможност да оспорва своята сметка", посочи Андонов.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай посочи, че предложенията нарушават баланса на правата и задълженията от крайния потребител, през доставчиците до производителите на електроенергия и ще бъдат променени между първо и второ четене.
По думите му призивът към клиентите да не плащат за получената услуга, води вече не до популизъм, а до анархизъм.

С втория законопроект се въвежда дефиниция на морски газопровод
и се уреждат вещно-правни проблеми, възникнали при изграждането на такива газопроводи.

Бившият енергиен министър Делян Добрев отбеляза, че има предупреждение от ЕК и единствената причина, поради която не започвала наказателна процедура срещу България е, че законопроектът, ако не наруши, ще заобиколи европейските правила.

Таско Ерменков от левицата посочи, че не открива никаква драма в писмото на еврокомисаря Йотингер до министър Драгомир Стойнев.