След като първо отказа да дойде в парламента и си навлече възмущението на депутатите, задълженият с решение на НС вътрешен министър Атанас Илков се яви в пленарната зала и участва в две изслушвания - първо за купения вот, а след това и за нефункциониращия регистър на педофилите у нас. "Действително имах ангажимент, който отложих в движение", обясни Илков вече от трибуната, след като пристигна в НС.

Министърът отчете, че до момента има два сигнала за купен вот и те ще бъдат отработени, че са проведени срещи с ръководствата на областните дирекции и на 27 октомври МВР започва национална акция срещу купуването на вота. Това е и денят на старта на предизборната кампания. Илков отчете още, че броят на сигналите намалявал и те били с 23 на сто по-малко от предишните избори.

Служебният вътрешен министър посочи, че във фокуса на МВР са фирмите за бързи кредити в отговор на въпрос на "Възраждане". Работело се с изпреварваща информация, но и самите длъжници на кредитори, на които евентуално бъде предложено да се опрости дългът срещу това да гласуват за определен субект, трябвало да подават своите сигнали в полицията. Партиите не останаха доволни от обобщената информация на МВР-министъра за това какво предприема полицията срещу купувачите на гласове. От БСП настояха да посочи конкретни партии и имена, които се занимават с покупка на гласове, но министърът отказа.

Илков увери, че по всеки един сигнал се работи и се прави проверка, а политическите сили сами да се досещат за коя формация става въпрос, след като случаят бъде оповестен. "Няма да бъда участник в предизборната кампания, не ме вкарвайте", отказа Илков да назове с кои партии са свързани случаите на купен вот.

Бойко Рашков от ПП-ДБ подкрепи упорството на Георги Свиленски от БСП да чуе кои партии купуват електорат и се възмути, че в отговора на министъра няма конкретика по колко лица се работи чисто оперативно.

"От 200 до 400 лв. ще струва един глас. И ще ви кажем кой се подготвя да дава по толкова", заяви бившият вътрешен министър.

Тошко Йорданов от ИТН се възмути, че министърът е казал на партиите сами да си идентифицират търговците на гласове.

"Какво ще предприеме МВР с едни 10 хиляди гласа във Варна и един с име на американски работен панталон", попита Йорданов. Продължи със сюжет от Хасково, където пък, по думите му, гласовете се търгували от "оня със семките". "Във Ветрино има един, който е направил финансова пирамида", добави още председателят на ПГ на ИТН. Той заключи, че Калин Стоянов не направил нищо по тези случаи и "накрая се паркира в ДПС".

Служебният министър го увери, че във всички градове, за които е споменал Йорданов, полицията ще насочи усилия и няма да прикрива нищо. И подчерта, че в същото време не МВР е виновно, когато един политически субект губи гласове.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ пък отбеляза, че само ГЕРБ и ДПС не задават въпроси на министъра за покупката на гласове и посочи, че "чадърът на чадърите" в МВР бил едно лице във Вътрешна сигурност.

"Вътрешна сигурност" се е превърнала във филтър на сигналите в МВР кои да се проверяват и кои - не", заяви Атанасов и поиска смяната на служителя.

Последва и второ изслушване на вътрешния министър - вече по темата за невлезлия в действие национален регистър на педофилите, за който отговаря МВР.

Атанас Илков заяви, че са закъснели, но не искат да дублират вече съществуващата база данни в правосъдното министерство. Откакто той дошъл в МВР, направил междуведомствена работна група и се работело усилено, така че информационната система да бъде добре функционираща. Илков каза още, че той и като родител, и като дядо, иска повече от всеки друг този регистър да стане. 

"Уверявам ви,че това ще стане. Във всяка една областна дирекция има служители, които работят по тези престъпления", каза служебният министър на вътрешните работи.