"Резултатът от изборите е катастрофа за БСП, но е повече за ръководството на партията. Съчувствам на хилядите членове и симпатизанти на лявата партия в тази ситуация, но те няма от какво да се срамуват. Резултатът е заради ръководството на БСП, което четири години можеше да подреди партията ценностно и политически по свой вкус, но всъщност я подреди по свой образ и подобие."

Това каза за Поглед ТВ политологът Страхил Делийски. Той припомни, че в кампанията на левицата основният плакат е бил на Корнелия Нинова. "БСП направи кампания по образ на Корнелия Нинова", каза още той.

Помолен да коментира изявлението на Нинова, че хора от БСП са съдействали гласове от лявата партия да отидат за политическата формация на Мая Манолова, Страхил Делийски заяви, че с това лидерката на столетницата признава, че е слаб председател.

"Как ви звучи признанието, че в партията, на която тя е председател и която е преструктурирала и консолидирала, имало хора, които работят срещу самата партия? Тези думи са абсолютно признание, че тя е слаб председател и че не може да си ангажира структурите с каузата на БСП. Очевидно на Нинова й липсват или идеи, или качества, или и двете".

По думите му оправданието й издава дефицити.

"Хората вдясно съжаляват БСП за това й състояние. Не само левите хора очакват партия, която е силна лява алтернатива. БСП имаше шанс, в който голяма част от обществото виждаше смисъла от нейното съществуване. Нинова пропиля тази ситуация, а политическият живот не дава много такива. Добрият политик трябва да може да ги разчита и използва", посочи Делийски. Попитан, дали е добър политик Корнелия Нинова, той отговори: "Обевидно не е. Съжалявам за тази оценка. Тя не е за човека, а за политическите качества на Нинова.