Големи групи, в това число политически партии, ще се опитват да купуват гласове. Сигналите в тази насока са 97 сигнала за купуване на гласове. След тяхната проверка са образувани 9 досъдебни производства 100, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

От тази сутрин е започнала и полицейска акция срещу тези, които искат да изкривят политическата картина и целят да не се отчете правилно вота на хората, посочи още Рашков. Вече има двама задържани.

На пресконференцията стана ясно, че в две бургаски села са установени нарушения. В мобилен телефон имало снимки на лични карти, засечена била комуникация, според която се предлагало 80 лева на глас, както и още 20 лева, ако цяло семейство гласува за конкретна партия. В бургаския квартал Комлука лихвари обещавали да опростят частично дългове на длъжници, ако гласуват за конкретна партия.

Няма да се поддадем на тази уродлива практика, категоричен беше вътрешният министър.

Акцията на МВР ще продължи до края на изборния ден и се извършва на територията на всички областни дирекции на МВР. Вече има двама задържани Що се отнася до започналата тази сутрин акция, вече има двама задържани. Става въпрос за два случая в Бургас.

Един от случаите, по които прокуратурата вече е започнала разследвания, е от плевенско село, където на предилния вот гласували по документи три пъти повече от регистрираните.

Рашков разкри още, че в момента се работи по сигнал за секция в чужбина, където се подготвя фалшификация на предсрочните парламентарни избори.

"В момента се прави опит в една централноевропейска държава да съставят секция и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази страна. В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити", коментира още министърът на вътрешните работи

Въпросната държава е Германия, разкри заместник главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

"Става въпрос за българин, който работи там, но не си е прекъснал контактите тук с оперативно интересни лица. По информация на нашите партньори разбрахме, че направил фиктивни заявления с цел да се отвори секция там, в която да гласуват български граждани, заявили такова желание. Голяма част от тях, да не кажа всички, не знаят, че ще гласуват в Германия", обясни Темелакиев.

От МВР изтъкнаха, че се готви изборен туризъм не само от Турция, но и от Македония.

Става дума за село около Благоевград, като не е изключено това да се мултиплицира и на други места, посочи министърът.

"В Кюстендил един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични - болен за работа, но не и за такива сбирки. Обсъждали са как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват у нас",  допълни той.

По думите на Рашков се работи по информация за изборен туризъм в доста населени места, като целта е на един адрес да се концентрират голям брой български граждани, които да гласуват на 11 юли.

Вътрешният министър припомни, че известен политик от миналото е засечен да организира купуването на гласове от опредеделен етнос във Врачанско, Монтанско и Видинско

"Те са показали на последните избори завиден в тази насока резултат. Става дума за купуване на гласове за една партия от известен етнос", разкри още Рашков.

Под денонощна охрана са три печатници, както и места, на които се съхраняват печати. Полицията ще охранява и над 300 мобилни секции. А като цяло за охраната на вота ще са ангажирани над 20 000 полицаи.