Не става дума за възраждане на НДСВ, а връщане към идеята да се явим на изборите, защото парламентарната система се разпада. Цялата политическа система е в криза. Все по-често има служебни правителства. Това каза председателят на НДСВ Станимир Илчев в студиото на "Офанзива" по NOVA NEWS. Той посочи като приоритети на НДСВ влизане в еврозоната и в Шенген.

Политикът смята, че по удивително различен начин се сглобяват правителствата и коалициите от няколко години насам. Не се върви по пътя на сближаване на принципни позиции, изясняване на противоречията, без да бъдат квалифицирани като" червени линии", не се обличат в споразумения постигнатите съгласия по основните теми, посочи Илчев.

Позоренията, че НДСВ е нечий проект, че е някаква "мистична" група хора, от които трябва да се плашим са дълбоко неверни, но те продължават да се лансират, посочи политикът. Причината за това е, че част от хората дълго време са манипулирани и са уязвими на такива теории, смята той. Другата причина е, че е част от младите хора не желаят да се запознаят с близката история, допълни политикът.

"Ще предложим принципът на равно третиране на всички български граждани, на всички юридически субекти и на всички икономически субекти. Опазихме се да създаваме от собствени, партийно-центрирани клиентелни мрежи. Не бяхме съгласни с парцелирането на икономиката. Против програми сме, в които пожелателните идеи са повече от реално осъществимите", каза Илчев.

Той разказа за поздравителния адрес, който НДСВ са получили от Симеон Сакскобургготски.

Политикът смята, че вниманието на обществото може да бъде привлечено, ако хората са млади и честни, добре образовани и практически ориентирани.

"Нашата заявка е да се явим самостоятелно на избори, което е форма на честно отношение към обществото", посочи той. Илчев допълни, че на този етап нямат идея да търсят коалиция.

Станимир Илчев беше избран днес за председател на Националното движение за стабилност и възход (НДСВ) единодушно на Деветия редовен конгрес на партията.

В НДСВ съм бил всичко, за което се сещате, каза избраният председател пред делегатите. Ще отидем на избори, заяви той.

Много важно за НДСВ ще бъде държанието на политическите формации по време на предизборната кампания, каза за БТА Станимир Илчев. Той добави, че партията ще следи дали има отстъпление на някои от тях от собствените им програми. "Регистрира ли се нелегитимно участие в самата предизборна кампания и особено в самия изборен ден. Искаме и по тези показатели да съдим за моралния и идейно-политическия, освен за капацитетния профил на партиите", коментира Илчев. Председателят на НДСВ уточни, че трябва да бъде изчакано развитие на този процес, за да се види дали партията има потенциални партньори в следващото Народно събрание.

По думите му НДСВ искат да изградят контрапункт за сегашната ситуация. "Искаме да даден пример как трябва да се третира политическият опонент. Той трябва да се третира като съперник, но не като враг. Искаме да дадем пример как програмата трябва да представи на обществото обективно-измерими намерения и приложими идеи, а не такива, които звучат много красиво, а не могат ресурсно да се осигурят или са задачи за след три години, а не сега", обясни Илчев.

Ако България стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Г-20 може да бъде следваща цел, каза председателят на НДСВ по повод предложението на Соломон Паси - партията за си постави за цел членство на страната ни в Г-20.

На конгреса единодушно бяха приети и промени в устава на партията, както и нов Национален съвет и Контролен съвет.