НДСВ се завръща в политиката. За днес е свикан партиен конгрес, на който ще бъде избран нов лидер и ще започне подготовка за участие във всякакъв вид избори - местни, парламентарни, президентски.

"Крайно време е да се върнем в политическия процес. Просто е болезнено да гледаш как експертите на НДСВ са се превърнали в донори на други партии", първи обяви новината Станимир Илчев - съпредседател на НДСВ ("Национално движение за стабилност и възход").

Всички снимки от архива на Иван Григоров ВИЖТЕ ТУК >>

175 делегати се регистрираха за участие в конгреса, който започна с поздравителен адрес от цар Симеон II, който се оттегли от лидерския пост през 2009 г. В него Сакскобургготски подчертава, че НДСВ е показала, че може да загърби тясно партийния си интерес в името на националния, както и че е партия, която може да засили либералното присъствие в бъдещ парламент.

На форума дойдоха много от известните лица на НДСВ - проф. Огнян Герджиков, Николай Василев, Мария Дивизиева, Антония Първанова, Гергана Паси, Христина Христова, кметът на Видин Цветан Ценков, Рупен Крикорян, Минчо Спасов, Биляна Раева, Антон Станков, Валери Цеков, Нина Радева, Анелия Атанасова, Мариана Костадинова, Борислав Владимиров, Марина Дикова и др. Като гости в залата са бившите мандатоносители на НДСВ Весела Драганова и Тошо Пейков, както и Соломон Паси, Нонка Матова и др.

"Искаме да демонстриране своя капацитет, омръзнало ни е да гледаме известните си лица само от тв екраните", каза Станимир Илчев. Той подчерта, че НДСВ е центристка партия, която има експертен потенциал и е доказала, че може да носи отговорност. Имаме благословията на царя, допълни Илчев и определи като похвално обръщението му. 

"Конгресът ни е посветен не само на бъдещето на НДСВ, но и на България", заяви пред делегатите съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев по време на отчета на дейността на партията. "От нас и от всички наши съмишленици по места зависи привеждането на областните и общински структури в готовност за ефективно участие в кампаниите за парламентарни и местни избори", коментира той.

"Пред очите ни завърши третото действие на една окаяна пиеса", каза Илчев. Според него Народното събрание е демонстрирало всички фази на парламентарната агония. "От измъчения избор на председател до очаквания крах на третия мандат", добави съпредседателят на НДСВ. По думите му в страната нарастват неравенствата, корупцията и несигурността.

Според Соломон Паси НДСВ е завещала влизането на България в Шенген и еврозоната, но въпреки това тези две цели не са изпълнени. Той призова партията да се не ограничава само до тези две цели и да направи така, че България да стане част от Г-20.

Станимир Илчев беше избран единодушно за председател на Националното движение за стабилност и възход. "В НДСВ съм бил всичко, за което се сещате", коментира той. По думите му НДСВ ще играе ролята на контрапункт срещу хората, които управляват лошо държавата.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През последните месеци лица на НДСВ отново излязоха на политическата сцена в експертно качество.

В проектокабинета на ГЕРБ-СДС с премиер проф. Николай Габровски присъстваха експравосъдният министър Миглена Тачева и вицепремиерът Меглена Плугчиева.

2009 г. - Симеон Сакскобургготски и правосъдния министър Миглена Тачева в кабинета "Станишев"

Снимка: Bulphoto

През юли миналата година друга знакова фигура на НДСВ - Николай Василев, получи номинация за премиер от "Има такъв народ". Той бе вицепремиер в правителството на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски и министър в кабинета на Тройната коалиция. Слави Трифонов го представи като "човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес", но само три дни по-късно кандидатурата му оттеглена, а лидерът на ИТН мотивира това решение така: "Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината."

Николай Василев

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Друга емблематична фигура на НДСВ проф. Огнян Герджиков пък бе служебен премиер от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. - в самото начало на първия мандат на президента Румен Радев. Той е убеден във възраждане на партията

"Нека да припомня, че основната заслуга за влизането ни в НАТО и ЕС е на НДСВ. Времето, в което бяхме на власт, беше много за България. Ако питате бизнеса - при нас са били най-спокойни", убеден е проф. Герджиков.

Заявката на НДСВ е да отиде на парламентарните избори със собствени кадри и знакови лица, "за да обърне тренда в българската политика" - със самочувствие за по-висока коалиционна култура от сегашните партии смята да покаже, че има начин да се създават мнозинства, които да работят по определени програми.

По думите на Станимир Илчев геополитическа обстановка е позната атмосфера за НДСВ, тъй като са работили в подобна ситуация през 2001 - 2004 г., когато България решаваше задачата за влизане в НАТО и ЕС. Очакванията на НДСВ за посока на развитие на страната са Шенген, Еврозона, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССР).

Ще триумфира ли отново в политиката т. нар. Царска партия? Отговорът на въпроса е в Негово величество избирателят. Той веднъж вече я издигна на върха, но осем години по-късно я изхвърли от голямата политика.

Снимка: Bulphoto

Как НДСВ се появи на политическата сцена в България

Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) е либерална партия, създадена през 2001 г. като Национално движение "Симеон Втори" след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България.

Симеон Сакскобургготски през април 2001 г. в България Симеон Сакскобургготски през април 2001 г. в България

Снимка: Getty Images

На 6 април 2001 г. в София, в резиденция "Врана", в официално обръщение към българския народ детронираният от комунистите български цар Симеон Сакскобургготски обявява, че поставя началото на Национално движение "Симеон Втори", което ще участва в предстоящите парламентарни избори и ще се бори "за нов морал в политиката и за нови икономически решения, с нови хора, като движеща сила". На пресконференцията  декларира с три основни цели:

"Първо: бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика в съответствие с критериите на Европейския съюз за членство и чрез увеличаване на потока от инвестиции в България на сериозния световен капитал. Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.

Второ: скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация около изконните ни идеали и ценности, които са съхранили величието ѝ през хилядолетната ни история.

Трето: въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията, която се е превърнала в главен враг на България, обричайки народа ни на бедност и отблъсквайки жизненонеобходимия чуждестранен капитал."

Президентът Желю Желев (1990 - 1997) и Симеон Сакскобургготски

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Партия НДСВ е учредена година след историческото обръщение на Симеон Сакскобургготски. На 8 април 2001 г. на учредително събрание в София 614 души създават Национално движение "Симеон Втори". За лидер на движението единодушно е избран Симеон Сакскобургготски.

Милен Велчев

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 6 април 2002 г. в зала 3 на НДК са приети програмните документи - Устав и Декларация за основните ценности на НДСВ. Симеон Сакскобургготски е избран за председател на новата партия. На четвъртия конгрес на партията, проведен в Габрово на 18 октомври 2008 г., НДСВ променя името си от Национално движение "Симеон Втори" на Национално движение за стабилност и възход.

На 9 март 2004 г. на пресконференция в София е обявено създаването на нова парламентарна група от депутати от дискусионен клуб "Новото време" в НДСВ. В учредителната платформа на новосъздадената група се посочва, че приоритетите ѝ са приемане на законодателни мерки, осигуряващи максимална стопанска свобода, минимална бюрократична намеса в икономиката и създаване на ефективна мрежа за социална защита.

На 10 март 2004 г. в парламента 11 депутати от НДСВ напускат парламентарната група и създават нова парламентарна група "Новото време". Инициаторите декларират, че до няколко месеца ще бъде създадена нова партия, която е създадена на 10 юли 2004 г. в София. За неин председател на учредителния ѝ конгрес е избран Емил Кошлуков.

Отцепниците от НДСВ - "Новото време"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Правителството "Сакскобургготски" изкарва успешно четиригодишния си мандат въпреки разцеплението и въпреки опитите да се предизвикат предсрочни парламентарни избори с шест неуспешни опита за вот на недоверие.

Кабинетът Сакскобургготски

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

От 4 юли 2003 г. НДСВ е член на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите и от 13 май 2005 г. е член на Либералния интернационал.

Участие на НДСВ в парламентарни избори

На парламентарните избори на 17 юни 2001 г. движението участва с регистрацията на Движението за национално възраждане "Оборище" и Партията на българските жени, тъй като партията няма съдебна регистрация. Коалицията Национално движение "Симеон Втори" (НДСВ) печели изборите с 42,74 % от гласовете на избирателите, получавайки 120 мандата в 39-ото Народно събрание.

Лидия Шулева - бившият вицепремиер и министър на социалната политика и на икономиката в кабинета “Сакскобургготски”, лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев и депутатът от ДПС Хасан Адемов на кръгла маса по социална тема

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Сформирано е коалиционно правителство заедно с Движението за права и свободи (ДПС), начело със Симеон Сакскобургготски като министър-председател. Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година.

След парламентарния вот през 2005 г. - на него БСП е първа сила, НДСВ - втора, а ДПС - трета. Първанов е президент. Вървят преговори за съставяне на правителство След парламентарния вот през 2005 г. - на него БСП е първа сила, НДСВ - втора, а ДПС - трета. Първанов е президент. Вървят преговори за съставяне на правителство

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На парламентарните избори на 25 юни 2005 г. НДСВ получава 19,88% от гласовете на избирателите и 53 мандата. Партията е втора политическа сила след Коалиция за България, която получава 34,18% (82 места).

На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. НДСВ получава 3,02 % от гласовете и остава извън парламента. На 6 юли 2009 г. председателят на партията Симеон Сакскобургготски подава оставка.

На 28 ноември 2009 г. на петия извънреден конгрес Христина Христова е избрана за нов председател на партията.

Лидия Шулева и Христина Христова

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Кандидатурата ѝ е подкрепена от 404 делегати от гласувалите 717. Тя подава оставка на 22 юни 2013 г., след като за втори път партията губи на парламентарните избори на 12 май 2013 г., получавайки още по-нисък резултат от изборите през 2009 г. - 1,6%.

Христина Христова бе социален министър в кабинета на Санксобурготски, а от 2009 до 2013 година бе председател на НДСВ.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Антония Първанова е избрана за председател на НДСВ на седмия конгрес на НДСВ на 27 октомври 2013 г. с гласовете на 343 от 656 делегати.

Месец след като Антония Първанова е оглавила НДСВ - 2008 г.

Снимка: Bulphoto

На осмия извънреден конгрес на НДСВ през 2015 г. са избрани трима съпредседатели на партията - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Събев. На парламентарните избори на 26 март 2017 г. НДСВ не участва, а на парламентарните избори на 4 април 2021 г. НДСВ не е регистрирана, тъй като представя 2230 подписа на представляващите партията, при необходими 2500.

Бойко Борисов, Симеон Сакскобурготски и Минко Герджиков

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Пламен Панайотов (най-вдясно) бе ключова фигура в НДСВ - депутат, председател на ПГ на партията и вицепремиер

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Участие на НДСВ в управлението на страната

НДСВ е участвала два пъти в управлението на страната. Първия път е след парламентарните избори на 17 юни 2001 г. Сформирано е коалиционно правителство заедно с Движението за права и свободи (ДПС) начело с лидера на партията Симеон Сакскобургготски, който е избран за министър-председател.

Борисов Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година. По време на мандата на правителството на НДСВ България се присъединява към НАТО и Европейския съюз.

На 21 ноември 2002 г. България получава покана да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор, на срещата на високо равнище в Прага, Чехия. Две години по-късно, на 29 март 2004 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл във Вашингтон ратификационния документ за присъединяване на страната към НАТО.

Мирослав Севлиевски, един от хората, дошли в българската политика със Симеон Сакскобургготски и стана известен със скандала с яхтата в Монако

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

От този момент България става пълноправен член на НАТО. На 1 и 2 април в Брюксел, Белгия, министърът на външните работи Соломон Паси участва в церемония в Главната квартира на пакта по случай присъединяването на седемте нови страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения).

На този ден - 29 март 2004 г. Соломон Паси плака - приеха ни в НАТО

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 25 април 2005 г. в Люксембург е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз. Под документа се подписват президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Соломон Паси и Меглена Кунева

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 11 май 2005 г. Договорът е ратифициран от Народното събрание на България. Влиза в сила на 1 януари 2007 година.

21.02.2008 г - Петър Мутафчиев, Радослав Гайдарски, Антония Първанова, Румен Овчаров в НС

Снимка: Bulphoto

За втори път партията участва в управлението на страната в сформираното коалиционно правителство на Коалиция за България заедно с Движението за права и свободи (ДПС). Правителството полага клетва на 16 август 2005 г. с министър-председател Сергей Станишев.

Георги Петканов - от 24 юли 2003 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, а от 2005 до 2007 г. е министър на правосъдието в това на Сергей Станишев

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Нито една от трите партии не получава мнозинство на парламентарните избори на 25 юни 2005 година. Трите партии заедно разполагат в парламента с мнозинство от 169 депутати. В качеството си на лидер на НДСВ, Сакскобургготски участва в сформирания Политически съвет на управляващата коалиция (БСП, НДСВ, ДПС), който обсъжда и приема решения по важни за политиката и стопанството на страната въпроси. Тройната коалиция управлява до 27 юли 2009 година.

По време на кабинета "Станишев" - управлението на Тройната коалиция

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg