Това обяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от "Фокус". По думите му самият факт, че са изплатени 1,4 млн. лв. забавени възнаграждения, а с тях са изплатени и осигуровките, показва, че ефект от контрола има и той ще се засилва всеки ден. 
В периода от 17 август до 11 септември са извършени 3340 проверки на ГИТ и НАП, при който са констатирани 12 942 нарушения на трудовото законодателство. 103 са случаите на работещи без трудови договори, 63 случая на положен извънреден, но неизплатен труд. Най-много са нарушенията в секторите транспорт, строителство, производство на облекло, хотели, ресторантьорство. Съставени са 991 акта за търсене на административна отговорност на нарушителите, посочи още социалният министър Младенов.
Прокуратурата е уведомена за нарушения на фирмите "Новера", "Чистота", "Волф 96" и "ДИТЦ", почиствали столицата, съобщи на пресконференцията директорът на ГИТ Румяна Михайлова. Инспекцията е наложила 4 акта, всеки от по 20 000 лв., на четирите дружества. Михайлова посочи, че актовете са във връзка с възпрепятстване на действията на контролните органи, които са направили проверка в кино „Изток”, където в насипно състояние се съхраняват документите на около 1500 работници от дружествата, отговорни за почистването на столицата, предаде БГНЕС.
Проверката на трудовите инспектори показва, че и четирите фирми  - „Волф”, „Чистота”, ДИТЦ и „Новера”, се администрират от едно адвокатско дружество. Въпреки, че все още не са обявени в безстопанственост и несъстоятелност 994 техни служители са освободени, подписвайки предварително подготвена молба, в която декларират, че желаят да прекратят трудовите си взаимоотношения по взаимно съгласие. По този начин те имат право да получават обезщетения от бюрата по труда само за четири месеца. Адвокатът, упълномощен да представлява дружествата, е представил официални данни, от които става ясно, че за тях са работили 1500 души. Част от тези, които все още не са прекратили трудовите правоотношения с дружествата и не са си взели трудовите книжки вече са започнали работа на друго място, посочи Михайлова. Никой от работниците не е получили заплата за първите 15 дни на месец юни. През месеците юли и август те са били принудени да ползват неплатен отпуск.
Фирмите не са оказали съдействие на инспекцията и не са й предоставили поисканите данни и така са нарушили закона, тъй като са възпрепятствали действията на контролните органи.
„В нашата държава трябва да се научим всички, че освен права имаме и задължения”, категоричен бе министър Тотю Младенов.