Вече е постъпило искане от група народни представители за тази проверка. След решение на Народното събрание, проверката ще бъде извършена, увери Цветков.

По думите му целта е да се провери колко ефективно и ефикасно е изпълнявал задълженията си банковият надзор към БНБ. Цветков увери, че Сметната палата има професионално компетентни одитори, които да извършат такъв одит. Обичайно тези одити протичат в рамките на три-четири месеца.

Нов орган ще следи финансовото състояние на депутатите


Председателят на Сметната палата Цветан Цветков информира още, че ще бъде създаден независим орган, който да разследва доколко декларираното от политиците отговаря на реалното им финансово и имуществено състояние. Този орган ще работи самостоятелно.

"За момента открих въпроса и начина на неговото ръководство, дали ще бъде едноличен орган на управление, или ще бъде колективна форма на управление, това, доколкото знам, също не е решено. Този орган ще бъде създаден в изпълнение на стратегия за превенция и противодействие на корупцията, която е приета от МС"
, каза Цветков.

По думите му всички лица, заемащи висши държавни длъжности, са били задължени да публикуват и да представят своето финансово и имуществено състояние пред Сметната палата, но тъй като Сметната палата нямала разследващи функции, нямала и достъп до банкова тайна. Така тя не може да провери дали това, което е обявено от съответните лица, съответства реално на тяхното финансово или имуществено състояние.

"Това беше една пробойна в нашето национално законодателство и Сметната палата единствено изпълняваше функцията по публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности"
, допълни Цветков.

Днес депутатите гласуваха състава на Сметната палата.