Със скандал премина заседанието на ЦИК, на което бяха обсъдени варианти как да се приемат документите за участие в изборите на двете крила на ДПС. В крайна сметка бе решено да се приемат паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски. 

Следобедното заседание започна в 14 часа и бе излъчвано онлайн, след като по-рано днес имаше и извънредно такова заради напрежението покрай регистрацията на двете фракции. Първото заседание обаче остана закрито за медиите, а представителите им не бяха допуснати в сградата, охранявана от жандармерия. Не бе съобщено и какво е решено на него. 

На заседанието следобед, излъчвано онлайн, присъстваха 10 членове (от общо 15) на комисията. По-рано днес стана ясно, че председателката ѝ Камелия Нейкова и говорителката на ЦИК Росица Матева са в Азербайджан във връзка с предсрочните парламентарни избори там. 

Функциите на председателстващ бяха поети от заместника на Нейкова Димитър Димитров (от квотата на ГЕРБ). В началото той предложи да бъде отправено искане до председателя на парламента да бъде направена промяна на мястото, където да се прави регистрацията на формациите.

Причината е, че мястото, предоставено за приемане на документите, е било без възможност за достъп на дежурните представители на ЦИК и те не са били допуснати да заемат местата си и да започнат нормална регистрация в 9,30 часа. 

Още преди началния час за регистрация, близките до Доган в ДПС влязоха в сградата на ЦИК, която е под един покрив с Народното събрание, и седнаха на масата за подаване на документи. След тях, според кадри, излъчени в страницата на ДПС Пресцентър във Facebook, се появиха и депутатите около Пеевски, носейки столове, и също седнаха около масата.

"Пречите на ЦИК да си върши работата", се чу да казва на хората от "ДПС - Ново начало" членът на комисията Ерхан Чаушев (от квотата на ДПС).

Димитров настоя регистрацията да не започва, докато председателят на парламента Рая Назарян не осигури отделна зала. Това предложение не мина, като срещна съпротивата на Севинч Солакова и Ерхан Чаушев, представители в ЦИК от квотата на ДПС

"Трябва да вземем решение как да създадем организация по приемане на документите, обстановката да е нормална за членовете на ЦИК и за партиите. Ние не сме спирали да обсъждаме всички варианти. В тази обстановка няма как да приемем документите", заявиха от ЦИК.

"Позорно решение. ЦИК променя условията, за да създаде предимство на определена група хора. Съжалявам за авторитета на институцията, че тя се създава в услуга на политически лица", възрази Севинч Солакова, секретар на комисията. 

Ерхан Чаушев, член на ЦИК, коментира, че "долу присъства само една единствена партия - ДПС, с председателя си и в момента се отказва регистрация на партия".

Димитър Димитров го контрира, че партията има двама съпредседатели. "Вие това премълчавате", добави той. 

Севинч Солакова на свой ред отбеляза: "Премълчаваме, че се страхуваме да регистрираме ДПС с председател Джевдет Чакъров".

Георги Баханов се намеси, като заяви, че няма притеснения от нито една партия. "Ако вие имате притеснения да регистрирате партия с председател Чакъров, аз нямам", добави Баханов. 

Според Ерхан Чаушев това предложение означава "да отлагаме и да тупаме топката и да чакаме председателя на НС".

"Нашата работа не е да се намесваме в решаването на вътрешнопартийни проблеми", пък каза членът на ЦИК Цветозар Томов, излъчен от ДБ.

В крайна сметка ЦИК не събра мнозинство да изпрати писмо до Народното събрание с искане за друга зала и място за прием на документи - подкрепиха го само петима, а шестима бяха "против".

ЦИК обаче реши да приеме паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски. Решението беше взето с 8 гласа "за" и 3 "против". Стана ясно още, че и двете заявления ще бъдат записани в един и същи час и няма да им се поставя пореден номер.

За целта два екипа от членове на изборната комисия ще приемат документи, като в тях няма да бъде вписван нито входящ номер, нито час на регистрация. Това решение бе определено като "правен абсурд" от трима от членовете на комисията.

Според експерти решението за регистрацията, което засега остава за по-късен етап, може да бъде оспорено пред съда. 

Искра Михайлова, представител на "ДПС - Ново начало", коментира пред журналисти, че "ЦИК очевидно има проблеми с вътрешната си организация, очевидно трудно взима решение и затова си остави възможността да изиска от нас корекции и допълнителна информация към документите".