Кметът на Перник алармира за поредно замърсяване на града.

"Град Перник отново е под пелена от прах. Екоминистерството и РИОСВ, които се грижат да дишаме чист въздух, са днес в Перник. Не заради прахта обаче, а за да ми отмъстят, че ги осветлих с боядисаната река "Струма", реагира Станислав Владимиров с пост във Фейсбук.

"Днес екочиновници с токчета и цепнати поли ходят по ремонтите на водния цикъл, разкопани улици, за да търсят псевдозамърсителя на Перник, а той е видим за всички. Само не за екочиновниците. Те търсят как да ме накажат мен, да ме глобят, тормозят, за да мълча", негодува пернишкият кмет.

"Перник обаче отново е потънал в прах, драги екочиновници. Корупцията е в града ни, за да го замете. Ще си платите един ден, всички вие, които тровите хората в този град! Това няма да продължава вечно", закани се той без да назове кой е замърсителят.

"Нямам власт над въздуха и водата, но мога да ви осветлявам! И ще го правя! Ще настоявам за чист Перник!", пише разгневеният градоначалник.

Повод за гневната реакция на кмета е напрежението, което възникна между него и екоинспекторите, след като преди седмица река Струма потече оцветена.

"Струма е отровена. Държава няма! Няма институция, която да замери какво тече във водата", реагира отново в социалната мрежа Владимиров. А ден по-късно инспекторите направиха проверка и сезираха за установените нарушения Главна дирекция "Национална полиция".

Те обаче не откриха промишлен замърсител на реката, а прехвърлиха отговорността върху Община Перник и местното ВиК, които, според заключенията им, трябва да обяснят затръбите, установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна".

"Установен е източник на нерегламентирано изпускане на големи количества, оцветени в посочения оранжево-кафяв цвят от води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от "водния цикъл" на града, гласеше тяхното заключение, по повод на което Владимиров днес обвинява, че търсят как да глобят него.