Регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври се бави на фона на усилена надпревара и напрежение между двете крила в ДПС кои първи ще подадат документите си. И двете страни казват, че са упълномощени и носят документи за регистрация. От ЦИК пък обявиха, че се събират на извънредно заседание в 10.30 часа, като дотогава няма да допуска журналисти вътре. 

Снимки от случващото се пред и в сградата на Народното събрание ВИЖТЕ ТУК >>> 

От видео в страницата на пресцентъра на движението, става ясно, че подкрепящите почетния председател Ахмед Доган са влезли в сградата на ЦИК първи. Според кадрите Станислав Анастасов, Халил Летифов и Цветан Енчев стоят на местата, които се очаква да бъдат заети от членовете на ЦИК, за да започне регистрацията.

На други кадри в същата страница обаче се вижда и че Цветозар Томов от комисията разговаря с групата на Пеевски ("ДПС - Ново начало"), които според подкрепящите Доган, "упорито пречат да започне регистрацията". 

Пред ЦИК по-рано пристигна и председателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе посрещнат с възгласи "ДПС". Чакъров заяви пред събралите се членове и симпатизанти, че те са първи и ще се регистрират първи за предстоящите избори. След това той се отправи към входа на сградата на Народното събрание откъм бул. "Дондуков".

Джевдет Чакъров бе посрещнат с възгласи "ДПС"

Снимка: БТА

Подкрепящите съпредседателя, чиято оставка Доган поиска преди около месец, твърдят, че са подали документите си електронно още след полунощ. "ДПС-Ново начало вече е факт. В 00:05 часа на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание", обяви Делян Пеевски в съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС.

Според Валентин Тончев, депутат от ДПС на почетния председател Ахмед Дога, Пеевски чете разпоредбите на Централната избирателна комисия, "както чете уставите на ДПС - като дявола евангелието". Илхан Кючюк от ДПС-Доган също коментира, че електронна регистрация не е възможна.

Тончев заяви още: "Има едно ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател Джевдет Чакъров, всичко друго е измама, фалш и манипулация". В отговор на журналистически въпрос може ли да се получи объркване, ако се появят две партии "ДПС", Тончев коментира, че нито един избирател няма да се обърка, защото много добре знае кой е д-р Ахмед Доган и кой представлява ДПС.

По думите на Тончев, заедно с председателя на младежко ДПС Ибраим Зайденов имат всички необходими документи за регистрация на партията за изборите. "Абсолютно всички документи са с нас за регистрация, всичко сме подготвили", посочи той.

Пред журналисти Танер Кабилов, евродепутат от ДПС, подкрепящ Делян Пеевски, пък заяви, че има компетентни органи, отговаряйки на въпрос относно подаденото онлайн заявление.

Електронното заявление няма тежест, обясни пред NOVA специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Уставът на партията позволява тя да се представлява от всеки от своите двама съпредседатели - заедно или поотделно. Това означава, че и Джевдет Чакъров, и Делян Пеевски имат право да представляват партията и да упълномощят лице, което да подаде документи в ЦИК.

"Висящ" е и въпросът с печата на ДПС. На заседание при Ахмед Доган на 27 август от движението съобщиха, че са приели нов образец на печат. Няма обаче потвърждение дали новият образец вече е регистриран и кой държи актуалния печат.

При опит на двете фракции да се регистрират за вота с името ДПС или друго име с това съкращение, решението кой ще участва най-вероятно ще вземе съдът.