"Възраждане" са политическата сила, която не е подкрепила позицията на КСНС след заседанието му при президента. Самият Румен Радев също обяви, че от мнозинството се е отделил само един участник в съвещанието.

"Ние сме единствените, които не подкрепихме становището на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), защото искахме КСНС да има същата позиция, каквато имаше и по отношение на войната в Украйна", обяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, който представляваше своята парламентарна група.

Той подчерта, че е налице за пореден път двоен стандарт и "много тежко лицемерие, което може да ни струва много", цитира го БТА.

"Оказа се, че в единия случай не е проблем да се включим във войната буквално на страната на Украйна, а в другия случай - трябва да бъдем тактични, деликатни и умерени", изрази недоволство Костадинов.

"Нашата позиция беше, че трябва да излезем с осъждане на израелската агресия, така, както България осъди руската агресия, посочи лидерът на "Възраждане" и добави, че това не е било прието.

"В случая с Украйна нашата страна твърди, че избира страната на жертвата, в този случай - нашата страна на практика взема страната на агресора, ето затова говорим за двоен стандарт", допълни Костадинов.

Според него в становището на КСНС е трябвало да пише, че България не приема необоснована агресия от една страна към друга държава. "Имаме нахлуване на чужда територия, системни бомбардировки, имаме избиване на десетки хиляди невинни жени и деца", коментира Костадинов.

Нека нашата позиция не се тълкува като антиизраелска, тя е промирна, отбеляза лидерът на "Възраждане".

Той призова за повече мъдрост и отстъпление от агресията, защото, по думите му, няма как да пребориш войната с повече война. "Там трябва да има мирни преговори и това, което в момента се случва, не е добро за световния мир, а нашата позиция в момента, за съжаление, е изключително беззъба и срамна за нашата държава", каза Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

От "Има такъв народ" пък са доволни от заседанието на КСНС и взетите решения в посока повишаване на националната ни сигурност. От партията държат занапред да се предвидят повече средства за родната военна промишленост.

"Първата стъпка е осъзнаване, че има проблем, оттам нататък държавните органи ще трябва да вземат решение поетапно", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. "Степента на заплаха е относително ниска", но я има, добави той.

"Като цяло имаше някакво осъзнаване, когато е заплашена цялата страна, се действа малко по-разумно, обобщи Тошко Йорданов. Не казвам, че опасността за България е непосредствена", уточни той.

Йорданов посочи, че е предложил преди следващия бюджет политическите партии в 51-ото Народно събрание да се разберат предварително за конкретни мерки, свързани със сферата на сигурността, за да могат те да се случат.

Според него сигурността не включва само отбраната, а минава по няколко линии, сред които са Министерството на външните работи (МВнР), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разузнавателните служби, а в тях има недостиг на кадри.

"Трябва да се прецизират парите", смятат от ИТН, защото, според тях, няма достатъчно средства за българската военна индустрия, тъй като законът за обществените поръчки е рестриктивен и блокираме собственото си отбранително производство.

На днешния КСНС при президента бяха обсъдени рисковете за България в контекста на конфликтите в Близкия изток. По думите на Румен Радев след края й участниците в него се стигнали до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната.

Снимка: БТА