Независимо дали електронната регистрация на "ДПС - Ново начало" ще бъде допусната или отхвърлена от ЦИК, фракцията в Движението, която се чувства засегната от финалното решение, ще обжалва в съда - това прогнозира конституционалистът Орлин Колев.

Казусът с регистрацията на двете фракции в ДПС започна вчера, след като пред сградата на Народното събрание, където се помещава ЦИК, се събраха представители на съпредседателя Делян Пеевски и на почетния председател Ахмед Доган. Тези около Пеевски са подали документи онлайн веднага след полунощ, докато хората на Доган първи седнаха на масата за регистрация. В крайна сметка вратите на ЦИК останаха затворени до 10.30 часа, когато комисията се събра на извънредно заседание, продължаващо и в момента. 

Пред NOVA NEWS конституционалистът Орлин Колев коментира, че електронното заявление за регистрация в изборите, изпратено от "ДПС - Ново начало", не е политически, а чисто правен момент. Дали политическа партия може да подаде заявление за част от избирателния процес, е решено от практиката на ВАС, като е допуснато подобно волеизявление да бъде направено в електронна форма. Подаване на заявление пред член на ЦИК и по електронен път не означава, че то ще бъде удовлетворено. 

"Не може да има две регистрации на една и съща политическа партия или две регистрации на коалиции от партии, в които има еднакви участници", обясни още конституционалистът. Той очаква казусът да стигне до съда. 

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пък припомни, че ЦИК, въз основа на Изборния кодекс, трябва да получи определен набор документи, който се предава на физически адрес и се представя копие от регистрацията на политическата партия, за да може ГРАО да провери дали гражданите, които са се подписали, са с избирателни права.

"Тъй като става дума за доста формално производство за регистрация за участие в изборите на партиите и коалиция от партии, регистрацията става чрез подаване на документи "на живо". Това, което се случва сега, е по-скоро пиар акция, за да се покаже, че "ДПС - Ново начало" са достатъчно готови и в първия възможен момент могат да подадат документи за регистрация на политическа партия.

"Електронното заявление няма тежест. Целта е да се заявят първи, за да може, ако едно от двете крила не бъде регистрирано и се стигне до съд, това да бъде допълнителен аргумент. Но действията са по-скоро психологически", смята доц. Киселова. 

"Случващото се пред сградата на Централната избирателна комисия изглежда интересно, но то няма директно отношение към честността на изборите. Каквото и да се случи днес или утре, която и от двете фракции на ДПС да бъде регистрирана от ЦИК, борбата е за това кой ще вземе регистрацията на ДПС", пък коментира изборният експерт Даниел Стефанов.

Той предупреди, че има риск някои хора да бъдат поставени под натиск да гласуват по един или друг начин. "Ако двете крила на партията бъдат регистрирани, тогава трябва внимателно да гледаме по всички изборни региони как върви борбата между тях", обясни Стефанов. Според него всички ще могат да се явят, въпросът е под каква форма.

Той се опасява, че хората в България не вярват, че изборите са честни и затова няма да отидат да гласуват. Абсурдно е всеки елемент от изборния процес да бъде толкова политизиран, това не е част от партийната борба", каза Стефанов. 

Бившият председател на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева пък очаква днес да се постави началото на едно "ново шоу". Тя смята, че това разделение ще доведе до допълнително напрежение при формирането на секционните избирателни комисии (СИК), а всички ние ежедневно ще се занимаваме с това кой от коя фракция е.

"Ние сме част от най-богатите (визирайки членството на България в ЕС, НАТО и международните структури), а свеждаме обществото до едни битовизми", отбеляза Дечева. Според нея и двете фракции на ДПС имат едно и също послание.

"Наблюдаваме прехвърляне на гласове от една партия към друга на различните избори. Обществото не разбира по какъв начин нашият глас ще намали тяхното значение", каза бившият председател на ОС на ЦИК. Тя смята, че случващото се в ДПС е вътрешна битка, която ще даде възможност за взаимно укрепване и завземане на териториални позиции.

Ето какво гласи Изборният кодекс:

Чл. 132. (1) Партиите се регистрират за участие в изборите в Централната избирателна комисия.

Заявлението се подписва от лицето, представляващо партията според актуалната ѝ съдебна регистрация. Заявлението може да бъде подписано и от лице, изрично упълномощено от представляващия партията.

Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите,включително чрез прибавянето към тях на думи,букви,цифри или други знаци. Същото важи и за повторение на такива на партия, участвала в последните парламентарни избори.

До явното разделение в ДПС се стигна през юли, когато почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на съпредседателя на Движението Делян Пеевски, но той отказа да я подаде. За сметка на това подкрепящите Доган бяха изключени от парламентарната група, след който акт друга част от депутатите сами напуснаха ПГ. Така се оформиха и двете фракции, които към днешна дата спорят за това коя от двете ще отиде на изборите през октомври.