Повод за спорове и скандирания в залата стана декларация на групата на "БСП лява България".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита кои чужди държави са наложили Кристалина Георгиева като българска кандидатура за генерален секретар на ООН.
Защо други уважаващи себе си и народите си премиери не смениха кандидатите си, въпреки че те нямат шанс, а единствено България стана за резил пред света, попита Нинова.

След вчерашното предателство всеки българин, който има смелостта да ви каже "не" не е нахалник, а патриот, обърна се Корнелия Нинова към Бойко Борисов, който не беше в залата.

Ако основание за оттеглянето на подкрепа към Ирина Бокова е комунистическо минало, Вие г-н Борисов на какво основание управлявате държавата, попита Нинова.

На какво основание издигате друг човек с комунистическо минало - Кристалина Георгиева, на какво основание издигате за президент бивш партиен секретар на БКП, попита още тя.

Изказването на Нинова предизвика ръкопляскания отляво и протести отдясно.

След това думата взе депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, който заяви, че от БСП "сервират поредната доза лъжи". Думите му предизвикаха скандирания "Оставка" от страна на депутати от "БСП лява България".

Жельо Бойчев и Таско Ерменков разпънаха черен транспарант с надпис "Те поГЕРБаха България".

Безредиците станаха повод Димитър Главчев да прекрати заседанието. Следващото заседание ще е на 12 октомври.

Наистина съм изумен, че колегите от опозицията се лишават от правото си на парламентарен контрол, коментира Димитър Главчев.

"Това са мерките, които мога да взема, те са описани в правилника. На няколко пъти предупредих, че ще постъпя по този начин“, заяви Главчев.

Попитан защо премиерът Бойко Борисов го няма, Главчев отговори, че това е защото в програмата на петъчния парламентарен контрол няма въпрос към него.

Миналата седмица също имаше провалено заседание на Народното събрание поради липсата на кворум. Тогава депутатите от БСП и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха.

АНКЕТА: Да има ли оставки след вота за ООН?