Очакванията към руската инициатива за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол са високи, даде да се разбере държавният секретар на САЩ, цитиран Франс прес. Той подчерта, че Съединените щати и Русия са сериозно настроени за смислени разговори в Женева.

САЩ ще направят всичко възможно за предотвратяване на използването на оръжия за масово унищожение в Сирия, посочи Кери.

"Цялата международна общност трябва да направи всичко възможно, за да се повлияе на режима в Сирия", каза той .

Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров започнаха тази вечер в швейцарския град дискусии по руското предложение за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол. Двамата ще обсъдят и други аспекти на конфликта в близкоизточната държава. Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими също участва в разговорите в Женева, но ще се включи в тях в петък.

Позицията на Лавров: Има условия за конференция "Женева 2"


Решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Преди началото на срещата си в Женева с държавния секретар на САЩ Джон Кери Лавров изрази надежда, че Съединените щати ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт. Той потвърди, че Сирия е подала молба за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

"Смятаме, че развитието на събитията ни дава изключителен шанс да се опитаме да създадем условия за свикване на конференция " Женева-2 ", за да изведем настоящата ситуация от стадия на военната конфронтация, да се пресече терористичната заплаха, която се разраства в Сирия и в региона, и да се свика конференция, на която страните в сирийския конфликт, в съответствие с Женевските документи и на основата на общото съгласие, се се споразумеят за създаване на преходен ръководен орган, който да поеме цялата изпълнителна власт",
заяви министърът.

ООН е получила молбата на Сирия

ООН е получила от Сирия писмо за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на световната организация Фархан Хак. Това е първа стъпка към присъединяването на близкоизточната държава към един международен договор, който тя дълго време отхвърляше.

Преди два дни Сирия обяви, че е готова да се присъедини към конвенцията. Обещанието бе направено в рамките на руска инициатива за избягване на американските военни удари срещу сирийския режим в отговор на нападението с химическо оръжие в предградие на столицата Дамаск на 21 август.

Въпросната конвенция забранява разработването, производството, съхраняването и използването на химически оръжия.

Реакция на САЩ след молбата на Сирия до ООН

Кандидатстването на Сирия за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия не може да замени унищожаването на химическия арсенал на страната, подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от Ройтерс. Харф освен това предупреди режима в Дамаск да не използва този ход като тактика за протакане и за избягване на американски военни удари. Опцията за предприемане на операция срещу Сирия остава на масата, даде да се разбере тя.

Харф отхвърли като нелепо предположението на руския президент Владимир Путин, че сирийските бунтовници са извършили химическото нападение край столицата Дамаск на 21 август.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ потвърди американската позиция, че сирийският президент Башар ал Асад няма място в политическото бъдеще на своята страна.

„Ние считаме за абсурдни каквито и да е предположения, съгласно които химическо оръжие в Сирия е използвано не от режима на Башар Асад, а от който и да е друг”, заяви говорителят на държавният департамент Мари Харф.

По-рано сирийският президент Башар Асад изказа предположение, че провокацията с използване на химическо оръжие в предградията на Дамаск е била организирана от САЩ.


Анкета: Подкрепяте ли удар на САЩ срещу Сирия?