В подкрепа на коалиционния кабинет гласуваха 235 сенатори от 321-членната горна камара на парламента при необходими 161 гласа. Против бяха 70 сенатори, един се въздържа и 14 не участваха в гласуването.

Изненадващо, Берлускони се отказа от намеренията си да свали от власт премиера като заяви, че ще гласува в подкрепа на правителството. Той се сблъска с неочакван бунт сред много от законодателите в партията си и някои открито заявиха подкрепата си за Лета.

"На Италия й трябва правителство, което да може да осъществи структурните и институционалните реформи, от които се нуждае страната, за да се модернизира. Не без вътрешни спорове, решихме да гласуваме доверие на това правителство", каза той пред Сената преди вота.

Медиите коментират, че с обрата в позицията си Берлускони няма да избегне разпада на партията му, защото двадесет и трима сенатори от "Народ на свободата" и двадесет и шест депутати от същата партия се заканиха да формират нова група, наречена Демократи, която да се основава на идеалите, вдъхновяващи Европейската народна партия.

Италия пребори кризата?

Енрико Лета предупреди депутатите преди важния вот, че страната му е изправена пред "фатален" риск, след като Берлускони се опитва да свали правителството.

В речта си Лета каза още, че Италия е излязла от икономическата криза.
Премиерът посочи, че очаква 1 процент растеж през 2014 г.

Лета обеща да спазва целите на европейската фискална политика.

"Нашият кошмар, тази безпрецедентна рецесия, най-дългата след Втората световна война, е зад нас",
каза той.

По думите му председателството на Италия на ЕС през втората половина на 2014 г. ще се фокусира върху "растежа и създаването на работни места" след "десетилетие на строги икономии".