Първият ден на 46-ото Народно събрание премина с дебати в далеч по-мек тон спрямо началото на предишния парламент. Надеждата за избягване на трети поред парламентарни избори с формиране на редовен кабинет, макар и от втория път, се засили и от изявеното от повечето депутати желание за съставяне на правителство.

Знаците бяха дадени още в изявленията на политическите сили. Трите партии на промяната - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", се обединиха около нуждата от провеждане на диалог. Очакванията са за провеждане на консултации преди партията на Слави Трифонов да предложи за втори път проектокабинета си.

Две от парламентарните групи на статуквото - ГЕРБ и БСП, предупредиха, че няма да подкрепят подобно правителство, но третата - ДПС, продължи по пътя на преформатирането, като председателят Мустафа Карадайъ даде ясен знак, че възнамерява да гласува "за" евентуален кабинет на промяната.

Показателно беше и оформянето на мнозинство при вота за председател на Народното събрание. От общо гласували 237 депутати 137 бяха "за" кандидатура на Ива Митева, само 1 "против", а 99 - "въздържал се". Митева беше изцяло подкрепена от "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Подкрепиха я и голяма част от депутатите на ДПС и "Демократична България", въпреки че по един народен представител от техните групи се въздържа. Всички депутати от "БСП за България" гласуваха с "въздържал се".

Не на последно място знак бе даден и от традиционната общата снимка с депутатите. От нея отсъстваха представителите на двете най-големи парламентарни групи - на "Има такъв народ" и на "ГЕРБ-СДС". 

Филип Станев от ИТН каза пред БТА, че не е участвал, тъй като не желаел да се снима с ГЕРБ, после разбрал, че и ГЕРБ не са се снимали. Тома Биков от "ГЕРБ-СДС" каза, че по-голямата част от депутатите на групата не са искали да се снимат. По думите му, решението е било спонтанно. Нормално е, когато една година са ти казвали, че си престъпник и мутра, да не искаш да се снимаш с такива хора, обясни той. На преден план на снимката е председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева /"Има такъв народ"/ и заместник-председатели на парламента.

А ето и посланията на политическите сили: 

Тошко Йорданов от ИТН очаква да има кабинет до 15 дни, ако са верни декларациите за промяна 

Снимка: БТА

"Има такъв народ" /ИТН/ ще предложи кабинет и ще проведе разговори за политиките, които трябва да се провеждат, каза Тошко Йорданов. В началото на своето изказване той посочи, че този парламент, е "по-различен" от предишния и изтъкна, че е "доста по-близък до реалността" и до това, което желаят българските граждани.

Относно политиките Йорданов отбеляза, че не мисли, че ще имат различия с повечето политически партии, нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито по темата за унизителните пенсии. Така че в следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет, защото това е посоката, в която трябва да се развива страната, заяви Йорданов и допълни, че ако това не се случи вероятността да отидем на предсрочни избори, е голяма.

От втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС обявиха, че ще са силна, конструктивна и компетентна опозиция опозиция и не могат да да подкрепят неолибералната програма за държавната банка и магистралите.

Снимка: БТА

Те са готови на политически диалог, но няма да подкрепят кабинет на мнозинства по интереси.  Според Десислава Атанасова най-тежките удари бяха нанесени върху тези системи, които са длъжни да издържат при евентуално нова криза - здравна, социална, икономическа. През есента българското общество ще е изправено пред изпитания, непредвидимост, и вместо подготовка за прием на пациенти в болниците, започнаха уволнения на лекари, и то в най-важните лечебни заведения, посочи Атанасова.

Деструктивните действия са в ущърб на цялото общество, не на ГЕРБ, категорична бе тя. По думите на Атанасова, действията на служебния кабинет са издълбали още разделителни линии и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конституира стабилно управление, на блокаж на цели системи.

БСП потвърди, че би предложила кабинет с министри от служебното правителство.  

Снимка: parliament.bg/live

Корнелия Нинова заяви, че  сега се изисква диалог между държавници и открои четири предизвикателства. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства, а не партийни, и само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем страната в политическа криза, посочи тя. Първото е, че сме избрани при най-ниската избирателна активност и това е знак към всички ни, посочи Нинова. Според нея това е задължение да се компенсира ниската легитимност с много и смислена работа за повишаване на доверието към парламента.

Второто е, че имаме силно фрагментиран парламент, отбеляза тя и посочи, че е необходим диалог, но, за съжаление, той не съществува и предварително е миниран с разделителни линии като протестни срещу партии на статуквото. Това е грешка - и фактическа, и политическа, каза Нинова.

Третото предизвикателство - да съставим стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети, открои лидерът на БСП. Според нея трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. В тази връзка препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия - последната възможност, на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, прозрачни разговори за тях, състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет, и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората, каза Нинова.

Четвъртото предизвикателство - най-голямото, е да доразградим стария модел на управление и да съградим нов - различен и справедлив, посочи тя. Според нея това няма да се реши със смяна на хора и органи на управление, а трябва да се пребори причината. Постави въпроса и за реформиране на съдебната система - закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, съдебен контрол върху главния прокурор, нов закон за КПКОНПИ и нова структура на комисията с нови функции.

За нас най-важен приоритет си остава социалната политика, изброи още лидерът на БСП. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите, не бива да оставяме това за бюджет 2022 г., ще бъде късно. Сега трябва да направим актуализация на бюджета, каза Нинова. Като други приоритети на левицата тя посочи здравеопазването и подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна от COVID-19, както и образованието, науката и културата. Тя коментира, че България страшно е закъсняла с Плана за възстановяване и устойчивост. 

Демократична България заявиха, че няма ясна формула за следващо управление, а корупцията ерозира суверинитета 

Снимка: БТА

Христо Иванов заяви, че ще инициират дебат за смела съдебна, конституционна реформа.  Според него кои са партии на промяната и кои са партии на дълбоката промяна, ще се разбере сега. Той обърна внимание, че страната ни продължава да бъде под наблюдение на съвета на Европа и последният доклад отново ни е повторил нещата отпреди. 

"Ние ще търсим формула за едно управление на дълбоката промяна, на трансформацията, която да даде нова страница на България", каза Иванов.

По думите му страната е изправена пред сериозни предизвикателства. Сред основните приоритети той открои подготовката за задаващата се ковид вълна и предложи излъчването на контактна група, която да уточни, какво може да се направи заедно със служебното правителство. Друг основен приоритет е максимално бързото внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост, както и работата по "бюджет на промяната", в който да са заложени решителни мерки за подобряване на ефективността на публичните разходи.

Крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването, посочи Иванов и допълни, че наред с това за тях акцент ще бъдат и политиките, насочени към българите в чужбина. Ние в този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да проявим твърдост, но и смелост, да намерим решение на въпросите с Република Северна Македония, посочи Иванов.

От ДПС заявиха, че ще работят за това да има правителство, Карадайъ намекна, че подкрепя промяната. 

Снимка: БТА

Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие - отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог, заяви той от името на ПГ на ДПС. Той определи момента като исторически, мисията като историческа, защото няма нищо по-велико от това да имаш волята и решимостта с нужния капацитет и визия да промениш света, независимо дали си малцинство или не.

Председателят на ДПС пожела успех на управляващите, но ги предупреди, че България не може да си позволи ново безвремие.

От Движението призоваха всички национални партии да имат отговорност преди всичко пред бъдещето на страната. Настоя управляващите час по-скоро да осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения.

Резултатите от изборите показаха, че народът иска промяна и тя минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот за всички български граждани, изтъкна политикът. За да бъде постигната тази цел, по думите му, е необходим също експертен капацитет, държавническо мислене и поведение.

Затова час по-скоро трябвало да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма, която да е с ясни, къси срокове по всеки приоритет.

Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това, реформите изискват по-голямо доверие, каквото не предполагат изборните резултати, убеден е Мустафа Карадайъ. Това според него може да стане при консенсус между управляващи и опозиция в НС на базата на диалог и взаимно уважение. 

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" бяха категорични, че при първия знак на подмяна на волята на избирателя се връщат обратно на улиците и площадите.

Снимка: БТА

Обещаха, че партията няма да договаря постове или парцелиране на властта. Мая Манолова заяви, че хората очакват от формациите на протеста да формираме почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити.  По думите й, главната задача в това Народно събрание е да се изпълни волята на българските граждани - да живеят в богата, просперираща правова държава.

"И нека се знае, че в мига, в който някой се обърка, че тук сме за реалити формат, за социален експеримент с българските граждани, че тук сме за Фейсбук демокрацията или за "телевизията прави силата", за тънки партийни сметки или за други форми на подмяна и партиен инженеринг, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както го правихме досега, посочи тя.

Манолова заяви, че са готови да "минат в обсада" на всеки политик, който си позволи "да тика" страната към нови и нови избори. Тя обяви, че още днес внасят проект на решение работата на комисията по ревизията да продължи и в 46-ото НС. Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната, посочи тя. Манолова каза, че днес внасят и искане за изслушване на министрите на вътрешните работи и на правосъдието по повод на искането за отстраняване на главния прокурор, както и проект за създаване на анкетна комисия за разследване на полицейското насилие над протестиращите граждани и на подслушванията. Днес внасяме и законопроект за преизчисляване на пенсиите, добави тя.

Готови сме да представим нашия план за незабавна подкрепа на обикновените граждани и на бизнеса и заедно да обезпечим средствата за него. От парламентарната група подготвили над 20 законопроекта, сред които за личната помощ и за частния фалит. Ще положим всички усилия Планът за възстановяване и устойчивост и зеленият преход да се реализират в интерес на всеки отделен гражданин, заяви още Манолова.