Доразгражане на стария модел на управление и да съграждане на нов - това бе първият призив на лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна на 46-ото Народно събрание, която прочете декларация от името на парламентарната група. И напомни, че ако първите два мандата не успеят и президентът връчи третия на левицата, БСП ще предложи приоритетите си, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да се гарантира стабилност. 

"Коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство и изкореняването трябва да започне от Народното събрание", каза Нинова, според която депутатите са изправени пред четири държавнически предизвикателства, подчертавайки "държавнически, а не партийни" и че само от тях "зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза": 

"Първото - избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори". Това е знак към всички и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент.

Второто предизвикателство, по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува. Това е грешка - фактическа и политическа. Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят. 

Третото предизвикателство е да се състави редовно правителство. Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност. 

Четвърто - пред нас стои да доизградим стария модел и да изградим нов. Едни виждат това чрез смяна на хора, други - чрез смяна на органи. Тези хора и органи са следствие на проблема - ние трябва да преборим причината. Прекъсвайки изтичането на потоци пари и задкулисни кръгове, ще даде възможност да се финансират политики".

От декларацията на БСП стана ясно, че за парламентарната група най-важният приоритет остава социалната политика. "Близо една четвърт от българските граждани живеят под прага на бедност, а цените на основни стоки и услуги се повишават. Есента и зимата тази вълна ще удари тежко домакинствата, трябва да избързаме и да ги подготвим. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите, не бива да оставяме това за бюджет 2022 г., ще бъде късно. Сега трябва да направим актуализация на бюджета. Днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора", каза още Нинова.

Вторият приоритет за "БСП за България" е здравеопазването и подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна от COVID-19, третият - образованието, науката и културата, а четвъртият - икономиката. Корнелия Нинова добави, че България страшно е закъсняла с Плана за възстановяване и устойчивост. "Ще внесем питане до служебния премиер и настояваме планът да влезе в НС спешно, да го обсъдим и да бъде изпратен в Брюксел", каза лидерът на БСП и отбеляза, че за всичко това трябва политическа стабилност.