В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция - това заяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова в декларация в началото на първото заседание.

"Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това - честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представители на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж, на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства", каза тя.

И декларира, че в 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция.

"Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаосът и безидейността, ще бъде и безотговорността за държавата", заяви още Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ-СДС не разчита изборния резултат като победа на политическа сила, а огромно предизвикателство, поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство.

"Това са трите най-важни условия за справянето със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество", зави още Атанасова.

Тя допълни, че са загрижени, че в приоритетите на "Има такъв народ" не са видели нито едно от тези предизвикателства.

"Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни", допълни представителката на бившата управляваща партия.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи.

"На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век", каза още Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

Атанасова отправи и обвинения към служебния кабинет и заяви, че буквално е била провалена ваксинацията в страната и българите ще бъдат изправени пред изпитани при четвърта вълна на коронавируса през есента.

"Бог да пази България!", завърши депутатката от ГЕРБ.