"България е в криза, като причина за това е корупционният модел на управление - тук не говорим просто за крадене, а за суспендиране на републиката и на националния суверенитет" - това заяви съпредседателят на "Демократична България Обединение" Христо Иванов в декларация в началото на първото заседание на 46-ото Народно събрание.

По думите му корупционният модел "има своите корени в тоталитарния режим, в продължаващото влияние на служби и структури на тоталитарния режим, той е инкорпориран в т.нар. Сарайски модел и има своето върхово проявление в управлението на Бойко Борисов.

"Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен. България в момента се намира под 3 мониторинга в областта на правосъдието. Когато виждаме председатели на две български партии (ГЕРБ и ДПС-б.р.) в предизборен период да се срещат с Ердоган, това също е израз на разклащане на суверенитета", изтъкна Иванов.

Според него кои са партии на промяната и кои са партии на дълбоката промяна, ще се разбере сега. Той обърна внимание, че страната ни продължава да бъде под наблюдение на съвета на Европа и последният доклад отново ни е повторил нещата отпреди.

"Г-н Гешев за поредно откриване на НС не смее да се появи тук, надявам се, че това означава, че се подготвя да си подаде оставката. Ще поканим всички парламентарни сили, всеки да изложи своята визия за съдебна реформа. Но не може повече да си затваряме очите за това, което прави прокуратурата, да си затваряме очите, че КПКОНПИ с това ръководство е бухалка", изтъкна десният лидер.

"Позволете ми първо да ви поздравя с това, че започваме заедно да орем държавната нива и да пожелая на всички енергия и здрав разум. България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула за това как да съставим следващо управление, а страната е в криза и е изправена пред сложни предизвикателства", заяви Иванов.

По думите му страната е изправена пред сериозни предизвикателства.

"На първо място подготовката за задаваща се следваща COVID вълна. Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме бързо усилията на служебния кабинет и здравните власти", подчерта лидерът на "Да, България".

Той изтъкна, че депутатите трябва да осигурят бързо внасянето на Плана за възстановяване и да се гарантира, че парите няма да бъдат откраднати.

Снимка: Булфото

"Трябва да започнем максимално бързо работа по един бюджет, но това да бъде бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи", каза още Иванов.

Според него наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите, в обновяването на българското здравеопазване.

"Това, което се случва с една болница в България, трябва да бъде знак, че е крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването", допълни той.

И подчерта, че акцент за "Демократична България" ще бъдат българите в чужбина, реформата на Изборния кодекс, формирането на политиките за климата, инвестиции в българската култура, образование и наука, както и електронното правителство. Той нарече срам това, че след като са вложени 2 млрд. лева, то още не работи.

Иванов коментира и темата с корупционния модел в България.

"Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме сарайския модел и има своето най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Именно този модел, именно решението на този проблем като системен и дълбок, е реалният отговор на това как България да излезе от кризата", каза още Христо Иванов.

По думите му трябва да се модернизира решително армията и да се укрепи сигурността.

"Ние в този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство", заяви още Христо Иванов. 

А накрая завърши с: "Господ да ни е на помощ!".