На фона на призиви за диалогичност, още при прочитането на декларациите на "Демократична България" и на ДПС започнаха престрелките между двете парламентарни групи. Все пак обаче движението даде заявка, че е готово да съдейства за промяна. 

Преди да започне с декларацията, лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ се обърна към Христо Иванов, който бе на трибуната на 46-ото НС преди това: "Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която самият той е участвал. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист, като Прокопиев с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивизъм". 

Това е по повод думите на Христо Иванов от по-рано: "Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен. България в момента се намира под 3 мониторинга в областта на правосъдието. Когато виждаме председатели на две български партии (ГЕРБ и ДПС - б.р.) в предизборен период да се срещат с Ердоган (президентът на Турция - б.р.), това също е израз на разклащане на суверенитета".

А след това уточнение в декларацията от името на парламентарната група на ДПС все пак се съдържаха и призиви за диалог за исканата от народа промяна.

"Днес е паметен ден в българската история. Конституира се 46-ото Народно събрание след краткия живот на 45-ия парламент и произведени втори избори в рамките на три-четири месеца в една календарна година. Докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещите от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата и някоя друга партия има връзки с ДПС, ние работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата", заяви Карадайъ.

По думите му от ДПС работят за това как да стане така, че животът на всички български граждани да се подобри и всеки да живее достойно, да работи и да бъде удовлетворен тук в България. "Ние от ДПС не се занимаваме с предположения. Не търсим и не създаваме интриги. Не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи, че страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Ние трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем - ако не в крак, то поне на крачка от европейските държави членки на ЕС", каза още лидерът на Движението за права и свободи.

Според него резултатите от вота са показали волята на народа. "Народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот за всеки български гражданин. Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение, плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения има от управляващите, няма смисъл да си губим времето", допълни още той. 

"Всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време. Трябва час по-скоро да се представят приоритетите. Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това. Моментът е исторически, мисията е историческа - няма нищо по-велико от това да имаш волята и решимостта с нужния капацитет и визия да промениш света, независимо дали си малцинство или не. Искрено пожелаваме успех на управляващите, но и ги предупреждаваме - България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност", завърши Карадайъ.