Хага обяви, че ще се съгласи, когато Европейската комисия публикува два положителни доклада за страните по Механизма за сътрудничество и оценка, предаде БНТ. Документът няма нищо общо с процедурата за присъединяване към Шенген, но никой не може да задължи Холандия да промени мнението си.

По неофициална информация още две страни са изразили резерви. Със сигурност има съгласие, че присъединяването ще стане на два етапа - първо с морските и въздушните граници, а след това със сухоземните.

Мисията на ЕК в Румъния трябва да приключи през ноември, а след публикуването на долада за страната през декември тази година или януари догодина, се очаква разширяването на Шенген да залегне като точка с взимане на решение от Съвета, каза пред български журналисти в Люксембург вицепремиерът Цветан Цветанов, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
"С колегата от Румъния взехме думата, за да заявим, че толкова време, след като сме изпълнили всички изисквания и сме надградили много от установените стандарти за членство, дори охраняваме по-добре границите от някои "стари членки" на ЕС, чакаме политическото решение", добави Цветанов.

Той отбеляза, че няма заложени нови мерки за приемането на България и на Румъния в Шенген.
"За голямо съжаление станахме заложници на вътрешнополитическите проблеми в някои европейски страни. Колегите споделят мнението, че популизмът взима принципна позиция за отлагането на решения, които могат да предизвикат дебат в ЕС", изтъкна обаче вицепремиерът.

Междувременно френският министър по европейските въпроси изключи връзка между въпроса с българските роми и влизането на България в Шенгенското пространство. Бернар Казньов, който е на двудневно посещение у нас, заяви пред БНТ: "Двата въпроса трябва да бъдат разглеждани съвсем отделно. Пътят към Шенген за България минава през единодушната подкрепа на страните-членки на ЕС".

Цветан Цветанов съобщи още, че има остър дебат в ЕС по повод свободния визов режим за гражданите на страните от Западните Балкани, особено Германия е тревожно настроена за увеличения брой на молбите за предоставяне на убежище
Шест страни от Евросъюза - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург и Холандия, преди дни поискаха възможността да въведат отново задължение за издаване на визи за гражданите на Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Албания и Македония.

Позицията на България е за запазване на европейската перспектива на региона, отбеляза Цветанов. Той изрази очакването, че с механизма за наблюдение на тези държави и с предприетите от техните правителства мерки, този проблем ще бъде решен и настоящият визов режим ще бъде запазен, заедно с европейската перспектива.

"Получихме писмо, подписано от министрите на вътрешните работи на шестте държави, в което се отправя искане за възможно най-бързо съгласие с предпазна клауза, позволяваща повторното въвеждане на визи в случай на тежки пропуски", заяви обаче междувременно Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, съобщи БГНЕС. Искането ще бъде обсъдено на следващата среща на вътрешните министри на 25 октомври в Люксембург.