До момента по линия на БСП са събрани 620 хиляди подписа, партньорите в Коалиция за България са представили други 58 хиляди подписа, а ВМРО има 10 хиляди подписа. Димитър Дъбов съобщи, че ще има отличени за събирането на подписи, които ще бъдат обявени на традиционния събор на Бузлуджа, предаде БТА.

Моята квота от 1000 подписа съм я изпълнил, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Не трябва да се отпускаме, а да събираме подписи до последния момент, призова съпартийциите си той. Според него трябва да се съберат възможно най-много подписи, защото е убеден, че ще има натиск върху ГРАО максимален брой от тях да бъдат обявени за невалидни.

По-рано днес Станишев активно се включи в събирането на подписи в Белоградчик, въпреки, че в кампанията вече са набрани над 630 хиляди подписа. По закон, ако бъдат събрани 500 000 подписа, правителството трябва да се съобрази с гласа на хората и да свика референдум.

Сергей Станишев коментира пред журналисти, че освен АЕЦ "Белене", важен е и въпросът за сигурността на гражданите. Радвам се, че след моето настояване президентът Росен Плевнелиев прие да се проведе Консултативен съвет за национална сигурност по темата, свързана с терористичния акт в Бургас, посочи лидерът на БСП. Той очаква сериозно докладване от страна на службите, на министрите на вътрешните работи и на външните работи.

БСП не гони политически дивидент от това, че се е случил пробив в националната сигурност. Това е трагедия, загина и български гражданин, и немалко граждани на Държавата Израел, заяви Сергей Станишев. Важно е обаче да направим безпощаден и честен анализ на причините, които са довели до това, за да не се повтори вбъдеще, смята той. Според Станишев целта не е да се търси отговорността на правителството, защото е ясно, че то е отговорно след като атентатът се е случил, а да се обсъди какво трябва да се направи спешно и в средносрочен план, за да не се случват подобни актове в България. Той отбеляза, че НС на БСП ще излезе със специална декларация по въпроса.

На пленума на социалистите бе издигната отново кандидатурата на Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Лидерът на БСП Сергей Станишев благодари за доверието и отбеляза, че това е важен политически момент за БСП и за него лично. Ако постигнем подкрепа за избора ми за президент на ПЕС, това ще бъде много полезно за БСП и за България, отбеляза той, цитиран от БТА.