"Ако това е политически проект и той се развие в партия никой от БСП не бива да си прави илюзии, че може свободно да циркулира напред- назад, обяви Станишев пред пленум на социалистите. Всеки ще трябва да направи своя избор", категоричен беше той.
В четвъртък Георги Първанов представи своя проект за гражданско движение. „Няма да учредяваме партия, нито днес нито утре. Това трябва да е ясно от самото начало, за да избегнем всякакви спекулации, подчерта президентът. Във форума участваха и някои от кметовете издигнати от БСП.

Станишев е убеден, че левицата трябва да следи внимателно обявената гражданска инициатива "Алтернатива за българско възраждане" и да търси партньорство с нея. Не бива да се затваряме в себе си при изработването на алтернативи, сподели той. Той настоя, че трябва да се наблюдава изграждането на структурите на АБВ по места, тяхното функциониране, с какво се занимават. Би трябвало ясно да кажем, обръщайки се към кметовете, подкрепени или издигнати от БСП, че ако искат подкрепа от БСП трябва да спечелят първо подкрепата на нашите организации по места и след това подкрепата на други организации, призова лидерът на социалистите.

Като партия се отнасяме с уважение към президента, той е подкрепен на два пъти от българските социалисти, а неговите два мандата са успешни, призна още той. "Даде се достатъчно претенциозна заявка за алтернатива. Трябва да се знае алтернатива на какво и по какъв начин ще се реализира. БСП е за парламентарна, не за президентска република. Към партиите в България има много сериозна критика, в много отношения тя е основателна, но партиите са най-сложният продукт на гражданското общество", каза още той.