Това каза пред журналисти министър Владислав Горанов в отговор на въпрос дали ще понесе върху плещите си отговорността, която се обмисля да му се възложи, след като беше отхвърлена идеята такива правомощия да има прокуратурата.

Доста сложен въпрос, не като плещи, тъй като Министерството на финансите е доста сериозно и апаратът, с който министърът разполага е доста сериозен. Въпреки това обаче, оставам с резерви доколко министърът на финансите може да изпълнява подобни функции. Ако бъдат възложени от НС, тепърва ще трябва да даваме отговор на няколко въпроса", каза той, цитиран от "Фокус".

Горанов попита риторично как министърът ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на България и какви ще са правните последствия от евентуални негови действия, ако се възползва от новите си права.

Той уточни, че не е готов с директен отговор на въпроса как би прилагал като държавен орган евентуални възложени му такива функции.

Със сигурност, ако това е решението на НС по целесъобразност, ще положа всички усилия да го прилагам. Смятам обаче, че обществените отношения от времето, когато главният прокурор в края на 90-те години е развалял търговски сделки на територията на България с подсъдност български съдилища, е имало практически смисъл", добави Горанов.

Той изтъкна, че и сега е отговорен за това да защитава процесуално държавата при всички спорове срещу нея. По думите му неслучайно към министъра съществуват звена като Дирекция „Съдебна защита".

Според него големите проблеми, възникнали от кражбите в КТБ, са заредили обществото с огромни очаквания, че държавата ще възстанови максимално бързо справедливостта и всичко откраднато ще се върне на хората.

Ще направим всичко възможно, но тази мярка едва ли ще даде очаквания резултат. Не бягам от отговорност", заяви Горанов.

Междувременно и премиерът коментира пред журналисти горещата тема. Бойко Борисов обясни, че нямало инструмент да се спират такива сделки като тази за 1 евро на Цветан Василев, и затова се наложил дебат по мерките кой да ги стопира.

"Събрах експерти да ми обяснят какво се случва със сделките за 1 евро. Те ми викат: "Ми, ми, ми". Затова ще се даде правомощие на финансовия министър да спира такива сделки", заяви той.

Вчера, след среща с премиера, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са се обединили около становището, че е опасно държавното обвинение да има права да спира сделки, особено за 48 часа и то без съдебен контрол, затова ще бъде предложено това да прави министърът.