Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи днес, че от 2 май правителството отменя дългогодишна забрана американски граждани да завеждат дела срещу чуждестранни компании, които ползват собственост, конфискувана от кубинското комунистическо правителство след революцията през 1959 г., предадоха световните агенции и БТА.

На практика правителството на Доналд Тръмп ще разреши за първи път съдебни дела в американски съдилища срещу чуждестранни компании, развиващи бизнес в обекти, които Куба е конфискувала от американците след революцията на Фидел Кастро преди шест десетилетия.

Тази голяма промяна в американската политика, която бе обявена днес, може да изложи американски, европейски и канадски компании на опасност от завеждане на съдебни дела. Тя може и да нанесе удар по усилията на Куба за привличане на повече чуждестранни инвестиции.

САЩ ще позволят на гражданите си да съдят чужди компании или физически лица, които използват собственост, конфискувана от кубинското правителство, каза на пресконференция Помпейо.

Според Държавния департамент може да бъдат подадени стотици хиляди искове за десетки милиарди долари. С това САЩ изглежда целят засилване на натиска върху Хавана да прекрати подкрепата си за венецуелския президент Николас Мадуро, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавният секретар отбеляза, че действието на глава трета от закона "Хелм-Бъртън" от 1996 г. е било преустановено от предишни американски правителства с надеждата, че това ще насърчи Куба да се демократизира, но това не е станало.

"Диктаторите смятат помирението за слабост, не за сила", каза той и подчерта, че поведението на Куба в Западното полукълбо и особено подкрепата й за венецуелския президент Мадуро, "заплашва пряко интересите на САЩ в сферата на националната сигурност".

Всяко физическо лице или компания, която се занимава с бизнес в Куба, трябва да обърне вниманието на това съобщение, допълни Помпейо.

Помощник-държавният секретар на САЩ за американските страни Кимбърли Брейър каза, че изключения няма да се правят. Тя обаче подчерта, че "европейски компании няма от какво да се безпокоят, ако не използват собственост, отнета от американци", посочва Асошиейтед прес.

Куба отхвърли американското решение. "Това е атака срещу международното право и суверенитета на Куба и трети държави", заяви в Туитър кубинският външен министър Бруно Родригес.

ЕС: Силно разтревожени сме

Канада и Европейският съюз вече възразиха срещу решението. ЕС призова САЩ да се придържат към споразумението от 1998 г., което предвижда защита на европейските компании от подобни искове. Брюксел заяви, че е готов да защити европейските компании от едностранните мерки на САЩ срещу Куба и заплаши с ответни мерки.

"ЕС отново изразява силна опозиция срещу екстериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки и го смята за противоречащо на международното право", каза говорител на Европейската комисия.

Съюзът е силно разтревожен от намерението на американското правителство да разреши завеждането на искове в съдилища в Съединените щати срещу чуждестранни компании, занимаващи се с бизнес в Куба и контролиращи имущество, което в миналото е било конфискувано от частни собственици.

ЕС призова САЩ да се придържат към споразумение от 1998 г., предвиждащо европейските компании да бъдат защитени от подобни искове.