Преди 60 години - 1 януари 1959 г. Фидел Кастро поема властта в Куба, след като в новогодишната нощ подкрепяният от САЩ диктатор Фулхенсио Батиста бяга в Доминиканската република, отнасяйки със себе си и държавната каса с 400 млн. долара.

От тази дата Кастро е несменяем лидер на Кубинската революция, а 6-годишната борба на кубинския народ завършва с триумфална победа.

От Фидел до Ел Команданте

На 13 август 1926 г. в плантацията на Анхел Кастро в Биран, провинция Ориенте, се ражда момченце. Майката е прислужницата Лина Рус Гонсалес. Кръщават го Фидел. 

След години в частни католически училища, той завършва средното си образование в Йезуитското подготвително училище „Белен“ в Хавана, а през 1949 г. и право в Юридическия факултет на университета в кубинската столица. Две години по-рано Фидел Кастро е станал член на Ортодоксалната партия, а през 1952 г. вече като практикуващ адвокат се кандидатира за място в парламента. Изборите обаче са отменени след военен преврат, оглавяван от генерал Фулхенсио Батиста.

Embed from Getty Images

През следващите месеци Кастро изоставя адвокатската си практика и организира нелегална група, в която участва и брат му Раул. Тя се стреми да организира преврат срещу Батиста и активно се снабдява с оръжие.

На 26 юли 1953 година, начело на група млади патриоти, 27-годишният Фидел организира нападението на казармата "Монкада" в Сантяго де Куба. Атаката е неуспешна, а Кастро е арестуван. На 16 октомври в Сантяго де Куба се провежда открит съдебен процес. В защитната си реч Фидел Кастро излага широка социалреформаторска програма, която завършва с историческите думи: "Осъдете ме, това е без значение за мен! Историята ще ме оправдае!" Речта му се разнася из цяла Куба.

Осъден е на 15 години затвор, но две години по-късно Батиста обявява амнистия. Фидел излиза от затвора и заедно със своите съмишленици емигрира в Мексико. Там Кастро организира Движението 26 юли и се среща с аржентинския лекар Ернесто Че Гевара, който се включва в движението.

Че Гевара по време на битката за Санта Клара

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 2 декември 1956 г. Фидел Кастро се връща нелегално в Куба заедно с осемдесет свои последователи, сред които е и Че Гевара. Те слизат от яхтата "Гранма" на брега, но редовната армия ги открива. В сражението от 88 души оцеляват само 11. Осемнадесет месеца Кастро води партизанската съпротива от базата в планината Сиера Маестра. През март 1958 г. публикува манифест, с който призовава кубинците на всенародна борба срещу Батиста.

На 30 август 1958 г. отрядът на Че Гевара потегля на тежък шестседмичен поход към най-големия град на Централна Куба, Санта Клара. На 29 декември само с 400 души той атакува 4-хилядния гарнизон на града. Въпреки че съотношението на силите е 1:10 в полза на правителствените войски и че те разполагат и с бронирани машини, Ернесто Гевара по блестящ начин печели битката. С това последните боеспособни подразделения на Батиста са разгромени.

Пътят към Хавана вече е свободен.

Embed from Getty Images

Самият Кастро пристига в кубинската столица на 8 януари, а месец по-късно става премиер. 

Лидерът на Кубинската революция

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1961 г. той провъзгласява социалистическия характер на революцията и е един от инициаторите за създаването на Кубинската комунистическа партия (3 октомври 1965). Избран е за първи секретар на ЦК на партията. От 3 декември 1976 г. Фидел Кастро е председател на Държавния съвет и министър-председател на Куба.

Фидел Кастро с вицепрезидента на САЩ Ричард Никсън през април 1959 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 17 май 1972 г. Фидел Кастро пристига на първо официално посещение в България начело на Кубинска партийно-правителствена делегация. Визитата му продължава 10 дни. На летище София Ел Команданте е посрещнат от Тодор Живков и стотици българи, които скандират името му. 

Следващото посещение на кубинския лидер у нас е през 1976 г. 

На 1 август 2006 г., след като претърпява тежка коремна операция, Фидел Кастро предава временно на брат си - армейски генерал Раул Кастро Рус, постовете председател на Държавния съвет и председател на Министерския съвет първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия и главнокомандващ Революционните въоръжени сили.

Кастро изнася реч на 1 януари 1965 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фидел Кастро почина на 25 ноември 2016 г. Кремиран е на следващия ден, а урната с праха му бе положена в гробище Санта Ифихения до мавзолея на Хосе Марти - националния герой на страната.

Фидел Кастро преди да предаде властта на брат си Раул

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Embed from Getty Images