Депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха със 186 "за", 32 "против" и без въздържали се създаването на временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков. В обхвата на комисията влезе и Димитър Аврамов от ДПС, за когото вчера постъпи искане на прокуратурата за снемане на имунитета. 

За членове на комисията от ГЕРБ-СДС предложиха Десислава Атанасова и Рая Назарян, Никола Минчев и Димитър Найденов бяха предложенията на ДБ-ПП, Петър Петров и Николай Дренчев - на "Възраждане", Хамид Хамид и Гюнер Ахмед от ДПС. 

ИТН и "БСП за България" отказаха да излъчат свои представители. Мотивът им е, че не искат да са част от "тази пералня, тази коалиция на омертите на имунитетите" и поискаха веднага да бъдат свалени въпросните имунитети. Същото поискаха и от ИТН, като Тошко Йорданов се обърна към мнозинството с думите да "си се перат" сами и "да си замиват гениталиите" без тях.

"Един месец е прекалено дълъг срок и мислим, че с комисията се цели "изпирането на г-н Борисов", аргументира се Цончо Ганев от "Възраждане". 

В хода на дебата от "Продължаваме промяната-Демократична България" също заявиха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото, за да не се буди съмнение в безпристрастността ѝ. От ДПС предложиха Хамид Хамид да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването. Така се оказва, че комисия има, но не може да бъде избран неин председател.

Мнозинството успя да приеме, че временната комисия се създава на паритетен принцип със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на четиримата депутати. Тя се избира за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г., решиха още депутатите. Отхвърлено беше предложението на Петър Петров ("Възраждане") срокът за работата ѝ да е до 20 юни. Комисията следва да представи доклад за дейността си, съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че е гласувала със "за" създаването на тази комисия и за предложението на ДПС тя да бъде оглавена от Хамид Хамид, защото няма друга възможност да заработи. Как ще бъде свикано заседание на комисията, без избрано ръководство, попита тя. По думите ѝ тези, които са отказали участие в комисията - БСП и ИТН, и в ръководство - от "Възраждане", не помагат нито имунитетите да бъдат отнети, нито материалите, свързани с тях, да бъдат разгледани и обсъдени.

Дебатите протекоха в отсъствието на Борисов

Още в началото от ПП-ДБ обявиха, че няма да предложат председател на комисията, за да не бъдат обвинявани, че по един или друг начин ще влияят на нейната работа, заяви при представянето на проекта за решение Мирослав Иванов (ПП-ДБ), един от вносителите. Нито политическата класа следва да става заложник на държавното обвинение, нито обратно, но справедливостта обаче трябва да бъде основана на ред, правила и тяхното спазване, каза той. Не става въпрос за никакви "чадъри", а за спазване на парламентарната практика, добави Иванов. Той коментира, че комисията вероятно ще приключи работа по-рано от крайния срок - 18 юли. ПП-ДБ ще държат заседанията ѝ да са публични. 

Независимият депутат Радостин Василев попита как може НС да преценява дали има достатъчно данни, че един бивш премиер в едно досъдебно производство е обвинен за пране на пари. По думите му парламентът няма такава власт. 

"Перачите на Бойко от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с влизането си в тази комисия се заличават завинаги от картата на тези, които са за конституционната реформа". 

Независимият депутат Радостин Василев

Снимка: БТА

Според председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов тази комисия е унизителна за българския парламент. Има много символ в това, че "Миро чете мотивите да пази Киро", смята той. По думите му с искането си за комисия Бойко Борисов и Кирил Петков са доказали, че "не са мъже". Йорданов припомни, че именно Кирил Петков е бил човекът, който е свидетелствал пред Бойко Рашков срещу Борисов въз основа на данни от Google.

"Факт е, че с това искане и Бойко Борисов, и Кирил Петков доказаха, че са абсолютни страхливци. Не са мъже, в душевен смисъл. Според мен би било добре и двамата да бъдат основната атракция на гей парада в края на седмицата". 

От БСП поискаха да се разгледа и техният проект на решение, внесен в петък, по искането на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов. Председателят на Народното събрание Росен Желязков обясни защо няма как да бъдат разгледани заедно. Той посочи, че проектът на левицата не е мотивиран, обоснован и подкрепен с достатъчно данни, и засяга единствено имунитета на Борисов. 

"Защото си давате ясна сметка, че не могат да се разгласяват такива в проект за решение. За това се създава и временната комисия, която да разследва наличието на достатъчно данни и да предложи проект за решение. Правната комисия ще се съобрази с временната комисия и тогава двата проекта за решение ще бъдат предложени в пленарната зала", настоя Желязков. 

Борислав Гуцанов от левицата все пак отговори, че когато са го внесли, единствено за имунитета на Борисов е бил с изтекъл срокът. Искането на БСП обаче не мина и се премина към създаването на временна комисия за имунитетите на тримата депутати, които все още не са се отказали сами от защитата си.  

Корнелия Нинова, Кирил Петков и Христо Иванов

Снимка: БТА

Атанас Зафиров припомни, че ГЕРБ са имали предложение депутатският имунитет да отпадне. То обаче е мотивирано от скандалите с Волен Сидеров, "когато още беше лош". "Идеите са хубаво нещо, но ако засяга интереса на неправилния човек, може да ги променим", добави той и цитира Борисов от 2020 г., че се отказва да е депутат с думите "не ми е нужен имунитет". 

Самият Зафиров е бил член на подобна комисия през 2015 г., посветена на Волен Сидеров. Той припомни как се процедирало във водената от ГЕРБ комисия - само за няколко часа е била свикана, не са допуснати депутати и журналисти. "Тогава се бързаше. Сега подходът е същият, но целта е обърната - няма да наказваме непослушните, а ще ги пазим", смята той. 

Социалистът цитира отново Борисов: "Със съжаление наблюдавам как се гърчат БСП и ДПС, защото знаят, че зависят от Сидеров и златния му пръст. С мълчанието си БСП и ДПС окриляват поведението на Волен Сидеров, отдалечават себе си от Европа и доказват колко зависими са от този човек. Не мога да пропусна да поздравя прокуратурата и главния прокурор за бързата и адекватна реакция. А ние от ГЕРБ до един ще гласуваме за сваляне на имунитета на Волен Сидеров". И след това Зафиров смени името на Сидеров с това на Борисов, а БСП и ДПС замени с ПП-ДБ. След което обеща БСП до един да гласуват за сваляне имунитета на Борисов. 

"Да ме прощава уважаваният от мен Кирил Петков, но нали си давате сметка, че той е само блед фон, алиби, на режисьорите на филма "Спасяването на Бойко Борисов". Да - фон сте, за съжаление... Да ме прощава и уважаваният от мен академик Денков, но нали е наясно, че ще бъде премиер точно до деня, в който режисьорите на филма имат нужда от гласовете на неговата коалиция", коментира Зафиров. 

Съпартиецът му Иван Ченчев отбеляза отсъствието на лидера на ГЕРБ днес от залата и отбеляза, че Кирил Петков е виновен, но поне е тук в зала. "Защо не е тук Бойко Методиев Борисов? Естественото предположение, че е страхливец, не е тук да се защити от тази трибуна. Той влезе в ролята на малко момченце, което го пази общото семейство от други лоши чичковци, но няма да го опази, защото истината ще излезе наяве", закани се той. 

Мирослав Иванов от ПП-ДБ отговори на Зафиров, че е несериозно да нарече бързи действия чакането на прокуратурата. Действията ѝ били конюнктурни. Други органи преценявали дали има престъпление, но НС трябва да прецени дали искането на имунитета е политически акт. По-важно било какво ще се случи, като се свалят имунитетите или още дълги години някой ще "шикалкави и ще държи нещата на трупчета". 

Ченчев продължи, че няма изненада от липсата на Борисов от НС - нееднократно бил показал какво е отношението му към депутатите. "В един момент откри чара на НС точно като се наложи то да му брани имунитета. Понеже е сигурен, че има по-големи защитници дори от неговите депутати, които мълчат, той е спокоен и няма нужда да идва", смята депутатът от БСП. 

Маноил Манев от ГЕРБ попита: "Не ви ли омръзна, не ви ли дойде до гуша? Нещо друго освен режисури през последния половин час показахте ли?", разгневи се той. И се ядоса, че не се говори за правилата, по които ще работи комисията. "В залата сме 240 човека и всеки, натискайки копчето, решава. Всички, които се изказват, преследват целта на този, който натисна "ентър" - политическото му бъдеще и сегашното му оцеляване", добави той. 

Съпартиецът му Георг Георгиев пък обяви, че тези, които наричат Борисов страхливец, го правели само в негово отсъствие, иначе го заобикаляли отдалеч. Страх имало от това комисията да заработи. Георгиев атакува БСП, че не предлагат адекватни социални мерки. Той нарече социалистите "партия със затихващи функции, която артикулира само лъжи". А Борислав Гуцанов поиска наказание на Георгиев. "Не ви ли е срам след всичко, което сте извършили", попита той ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

Снимка: БТА

Кирил Петков повтори от трибуната, че няма да си даде имунитета днес, но няма да чака и решението на комисията. 

"Тази комисия ще има ясен срок до 18 юли да приключи. ПП-ДБ няма да предложим председател и ще призовем депутатите от ГЕРБ-СДС също да не предлагат такъв, за да няма конфликт на интереси. Ще си дам имунитета доброволно преди 18 юли, преди комисията да даде становище", настоя той. 

"Прокуратурата е възобновила производство, което тя спря преди година и половина. Какво се случи? Какви нови факти и свидетели видя? Искаме ли ние да оставим прокуратурата да действа "на тъмно" като политическа бухалка или искаме да видим какво се е променило?", попита Петков. 

Повод за искането било заложения от тях преди година и половина механизъм за дейността на главния прокурор в Плана за възстановяване. "Няма да я оставим да действа като политическа бухалка и НС ще осветлява всеки път, когато някой използва съдебната власт по политически цели", каза той. 

Той посочи и, че "Възраждане" нямат право да казват кой трябва да е арестуван, защото това били признаците на фашизма. ИТН пък били комплексирани депутати, пълни с омраза. 

Депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев

Снимка: БТА

"Възраждане" да оглави комисията за имунитетите, предложи ПП. Те не искат 

Искра Михайлова призова Кирил Петков да си подаде сам имунитета и даде идея депутатите да излязат в почивка, докато дойде Борисов и да видят той какво ще направи. 

Говорите за морал и чест, но и при вас не се намират такива, контрира Мирослав Иванов от ПП-ДБ. "Твърдите, че сте подлагани на репресии, защото не са ви допускали в НС заради зелени сертификати, но никой от вас нямаше доблест да каже, че половината сте имунизирани", продължи той и настоя Цончо Ганев да говори за морал и чест, след като види своите депутати. Докато говореше, Стоян Таслаков от "Възраждане" получи наказание забележка от председателстващия Росен Желязков заради суфлирането от място. 

Ганев каза, че който искал да си свали имунитета, трябвало да има кураж. И обвини Петков, че се крие зад имунитета си от страх. "Той трябваше да е арестуван - за шпионаж няма имунитет. Тази, която е предала държавните тайни, го е правела със знанието на прекия си ръководител. А той седи на първия ред", каза Ганчев, визирайки думите на шефа на ДАНС Пламен Тончев, че съветник на бивш премиер е съгласувал българските позиции със Скопие. 

Той посочи, че ако депутатите сами не предадат имунитета си, ако няма комисия, срещу тях нямало как да има разследване. 

Настимир Ананиев предложи "Възраждане" да оглавят комисията, идеята бе подета и от Кирил Петков. Съпредседателят на ПП дори определи като липса на страх влизането си в стаята на "Възраждане" - преди седмица той нахлу там, след като хората на Костадин Костадинов за втори път блокираха изказване на Явор Божанков от ПП-ДБ. 

"Ако нямаме имунитет, почти всички изказвания от тази трибуна могат да бъдат използвани за дело за обиждане и наклеветяване", предупреди Любен Дилов, визирайки поредицата от обиди и намеци, които депутатите си отправят в последните дни. 

Петър Петров от "Възраждане" предложи комисията да работи само 5 дни. "Трябва да покажем дали тя наистина е направена за изпиране и влачене на нечий имунитет дълго време с оглед свалянето на главния прокурор", обоснова се той. И поиска следващата седмица като т. 1 в сряда да залегне докладът от комисията. Партията ще подкрепи създаването на комисия, само защото иначе тримата депутати ще останат с имунитет. 

Марин Маринов от ГЕРБ пък подчерта значението на разделението на властите. Според него нито НС трябва да се меси в работата на съдебната власт, както и тя не трябва да се меси в законодателството. Затова и новата комисия трябва да покаже има ли опит за намеса на прокуратурата в работата на НС. Говорим за претоплени манджи, но по-важно е дали съдебната власт не цели намеса в законодателната, настоя той. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че дали някое от политическите лица ще бъде "избелено" зависи от много фактори и призова да се изчака съдът. По думите му важното е да бъде "избелена" прокуратурата. Ако дървото е отровено и плодът ще бъде отровен и няма да има истинско правосъдие, посочи той. Няма да има шест месеца, няма да има бавене, ще има комисия, каквото е практиката, която ще разследва и въпроса дали прокуратурата е действала обективно по тези казуси и дали има политическа конюнктура, каза Иванов. След това всичко ще дойде тук и ще гласуваме по съвест, допълни той.

Иначе дебатите се предават пряко по БНТ и БНР. Предложението за пряко излъчване беше направено от "БСП за България" и подкрепено от пленарната зала и при прегласуването.  

Ертен Анисова от ДПС пък посочи, че в парламента е постъпило и още едно искане на имунитет на депутат - на Димитър Аврамов от ДПС, и предложи да се включи в обхвата на комисията. 

В 12.45 часа председателят Росен Желязков закри разискванията и преминаха към гласуване.

Веселин Недев (ляво) и Бюнямин Хасан (дясно)

В началото на заседанието Веселин Недев и Бюнямин Хасан положиха клетва като депутати от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България". Недев влиза като депутат от Хасково за времето, през което Асен Василев изпълнява функциите на министър на финансите. Бюнямин Хасан пък става народен представител от Шумен на мястото на избрания за министър-председател Николай Денков.