Проекторешението за създаване на временна комисия за имунитетите на трима депутати - Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков, обсъжда като първа точка на днешното си заседание парламентът. Първоначално проектопрограмата за трите пленарни дни от седмицата предвиждаше проекторешението за комисията за имунитети да бъде втора точка днес, а удължителният закон да е първа точка в четвъртък, но тази сутрин тя беше разместена. 

Вчера от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха проекторешение за създаване на временна комисия във връзка с поисканите от главния прокурор имунитети на трима депутати - Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков. Предлага се комисията да бъде избрана на паритетен принцип за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. 

"Комисията ще бъде направена още в сряда. Тя ще заседава открито и начело няма да е нито депутат от ПП, нито от ГЕРБ. Тази комисия ще отвори казуса, ще изнесе абсолютно всички документи, за да видят хората дали прокурорите не се ползват за политическа бухалка", анонсира Петков. Запитан дали може начело да застане Делян Пеевски от ДПС, Петков отвърна, че "не вярва". Вместо това посочи като варианти за излъчване на председател БСП или "Възраждане."

От БСП обаче обявиха, че ще гласуват против създаването на комисията за имунитетите и няма да излъчат участници в нея. Пред журналисти в кулоарите председателят на ПГ на "БСП за България" и лидер на БСП Корнелия Нинова тази сутрин каза, че намира комисията за "скривалище за заподозрени в престъпления, за пазене взаимно от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ от един прозрачен и справедлив процес". 

Нинова прогнозира, че когато наближи краят на този срок, председателят на комисията ще иска удължаване на срока, и "така, докато - те сами казаха - направим конституционна реформа", допълни тя. 

В отговор на въпрос, Нинова се съгласи, че е в ход взаимно "изпиране" на лидерите. И е абсолютно неразбираемо от всякаква гледна точка - политическа, морална, коментира тя. Тези, които арестуваха Борисов, сега му пазят гърба, посочи Нинова. "Много е шокиращ фактът, че само ПП и ДБ са подписали тази комисия и няма подпис от ГЕРБ. Очевидно ПП и ДБ искат да пазят Борисов. Сигурна съм, че ГЕРБ ще гласуват "за", за да пазят пък Кирил Петков", допълни лидерът на БСП. 

Според нея всички имат нужда да се чуят фактите, да изслушат главния прокурор и други лица, за да имат достатъчно информация.

"Има такъв народ" също ще гласува против създаването на парламентарна комисия за депутатските имунитети, обяви председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. Той определи създаването на такава комисия като унизително. 

"Никога досега в Народното събрание не е правено това. Взимани са имунитети на народни представители, не е имало проблем да си ги дадат. В момента наблюдаваме как това, което изприказваха на онзи прословут запис за това, че Христо Иванов е намерил европейска врътка как имунитетът на Бойко Борисов и Кирил Петков да бъде пазен 6 месеца, това е неморално. Ако те се чувстваха невинни, какъв е проблемът да отидат в съда и да си защитят невинността. Те явно се чувстват виновни, без да броим, че са страхливци и двамата. Радостин Василев е по-мъж от тях, в морален план може да е същия, но в мъжки план е по-мъж от тях И двамата вървят, извинявам се към дамите, но такъв е изразът - и двамата вървят към момичетата. 

Това е унизително за българските граждани. Искрено се надявам да гледат, да мислят и да си направят изводите кои всъщност са виновни и как се крият зад депутатския имунитет. Кирил Петков беше свидетелят пред Рашков, въз основа на чиито показания от Google, арестуваха Бойко Борисов. Сега свидетелят пази този, срещу когото свидетелства, а тогава рева, че Гешев му пречи да арестуват Борисов. Това е толкова позорно, че заслужават всичко, което ще им се случи", каза Йорданов. 

От ДПС пък заговориха, че е необходимо да има такава комисия в НС, като това съвпадна с изказване на главния прокурор Иван Гешев по време на заседание на ВСС, че прокуратурата е започнала проверка срещу санкционирания за корупция по закона Магнитски депутат от движението Делян Пеевски. Юрист от партията изрази мнение пред "Дневник", че трябва да има промяна в правилника за работа на парламента, така че да бъде изрично записано, че тези въпроси се разглеждат от компетентна парламентарна комисия, както е в Европейския парламент. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков повтори позицията, която обяви и по-рано във Facebook - че ще се откаже от депутатския си имунитет преди ресорната комисия, която от ПП-ДБ предлагат да се създаде, да се произнесе по неговия казус. Преди това, обаче, Петков настоява цялата документация по казуса от прокуратурата да бъде изпратена в Народното събрание, за да "се освети": 

"Това, което видяхме и случаят в моя случай е, че прокуратурата използва своята власт и като политическа бухалка. Затова мисля, че е най-разумно да създадем комисия с кратък срок - до 18 юли да се вземат решения, да се докара цялата документация от прокуратурата в Народното събрание, да се освети, че се използват прокурорите като бухалки и аз лично, преди комисията да вземе решение, ще подам своя имунитет, за да покажа, че тази комисия не се използва като чадър", каза Петков. 

Вчера от "Възраждане", чиито депутати вече се отказаха от защитата си, обявиха, че биха подкрепили създаването на временна комисия за имунитетите, тъй като по думите на лидера на партията Костадин Костадинов това би бил най-логичният вариант.