В деловодството на Народното събрание днес е внесено проекторешение за създаване на временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков, показва справка на сайта на парламента.

Вносители на предложението са Мирослав Иванов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Никола Минчев и Надежда Йорданова от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Временната комисия се създава със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на тримата депутати, се посочва в проекторешението. Предлага се комисията да бъде избрана за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г.

Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Според проекторешението комисията следва да представи доклад за дейността си съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания.

Искането на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е постъпило в парламента на 2 юни, на депутата от ГЕРБ-СДС Даниел Александров - на 9 юни, а на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков - на 12 юни, пише в мотивите към проекторешението.

Вносителите посочват, че до момента народните представители Борисов, Александров и Петков не са депозирали писмени съгласия за продължаване на наказателните производства срещу тях. Практиката на Народното събрание в подобни случаи е да създава временна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер по искане на главния прокурор. Това е необходимо и с оглед вземането на мотивирано решение съгласно разпоредбите на Конституцията и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според които парламентът се произнася по исканията, се казва още в мотивите.

Следва да се държи сметка, че поради големия обем на внесените материали и броят на народните представители, чийто имунитет е поискан, срокът следва да позволява на членовете на временната комисия да се запознаят и изследват така представените документи и да съставят отделни становища за всяко конкретно искане, посочват още вносителите от ПП-ДБ.

По-рано днес председателят на Комисията по правни въпроси Стою Стоев (ПП-ДБ) каза пред журналисти, че най-вероятно днес ще внесат решение за създаване на комисия, за да покажат на обществото, че "на никого не крият имунитета". Не смятам, че е целесъобразно да правим пет различни комисии, така че поне нашето предложение ще бъде за една обща комисия за всички имунитети, допълни той.