Това съобщи днес в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БТА.

Тя представи програмата пред десетки граждани в Градския дом на културата "Борис Христов".

Вчера е направен експеримент с данъчен софтуер, за да се изчисли как ще се променят данъчните ставки на санираните имоти. Проиграни са примери с имоти от 80 квадратни метра в идеалния център на София и Благоевград, с направени възможно най-луксозни подобрения по програмата. Изчисленията показват, че данъкът на годишна база ще се увеличи средно с 1, 61 лева, а такса смет - с 1 - 1,20 лева, обясни министър Павлова.

Поскъпването почти няма да се усети, тъй като тези, за които жилището е първо по ред, ползват 50 процента намаление на ставката, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Хората ще получат и допълнително облекчение, ако платят налозите с отстъпка в началото на годината.

Министър Павлова подчерта, че след санирането, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите.

Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран.

Лиляна Павлова отчете на срещата много голям интерес към програмата за саниране.

Освен за данъците, пловдивчани най-често я питаха как да процедират с антените на мобилните оператори, монтирани по покривите, за които собствениците на жилища получават наем.

Ако се прави ремонт на покрива, антените ще се преместват за сметка на мобилните оператори, същото се отнася за рекламните пана, отговори министър Павлова.

Тя припомни, че по програмата ще бъдат санирани жилища, строени до 1999 г., тъй като след тази дата за изграждането на жилищни сгради е използван друг способ. Тя допълни, че след 2016 г. санирането по програмата няма да бъде на 100 процента безвъзмездно.