Увеличават данък сгради и такса смет на санирани жилища

Данъкът и такса смет за жилищата, обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще поскъпнат средно с 2 до 3 лева.

Обратно в новината

Коментари - Увеличават данък сгради и такса смет на санирани жилища | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз живея в кооперация на 80 години, строена качествено и на тухла и половина, но без поне частично отопление е доста студено, а изобщо не съм от зиморничавите. Топлоизолацията външно не е толкова да топли, колкото да не допуска голяма загуба на топлината вътре в къщата.

Какво сте се размрънкали за 2-3 лв.??? Всеки собственик е длъжен при извършване на ремонт/обновяване на мин. 25% от външните стени или на друг ремонт, който вдига стойността на жилището, да подаде коригираща декларация в общината, вследствие на което данъчната му оценка ще се повиши. Това се прави винаги, а не само при сегашното саниране. Това, че в България всички се правят на луди и се ослушват, е друга тема. И сами да си смените дограмата - пак сте длъжни да подадете информация в общината и пак ще ви се увеличи оценката! А като не искате да се санирате по тази Програма - никой не ви кара насила. Какъв ви е проблемът? Проблемът ще възникне когато дойде време да вадите технически и енергиен паспорт на сградата, което за сградите над 15 м височина, напр. 8-етажен панелен блок, е 31.12.2015. Тогава ще си цакнете като попове на съответните фирмички, а и ще трябва да изпълните ЗА СВОЯ СМЕТКА предписанията им. И като почакате още малко, изискванията ще се променят и тези с 5 см стиропор ще хапнат дръвцето, защото ще трябва да имат мин. 8 см за да отговорят на изискванията. Иначе няма паспорт на сградата! А като няма паспорт на сградата, освен всичко друго, което ще измисли държавата, имате и финасова санкция между 10000 и 30000 лв или имуществена от 50000 до 100000 лв на сградата, съгл. ЗЕЕ. Така че като не искате безплатен обяд - ще има платен!

Сега ще ти нащракат минусите. Аз го обяднявам на съфорумците ни това от дни насам...

Като чета коментарите, май безплатното саниране не е достатъчно за Ганьо. Къде, къде по-добре ще е, освен безплатно да му се даде и някой лев да има и за харчалък.

санирайте и накрая минирайте и накрая излезте на улицата. А ве вие от ГЕРБ и БОЙКО нещо добро да сте видяли?

Тази малката Фидосовка започна по често да позира пред камерите и от Тиквенщайн!Нагла комунистическа внучка,мисли,че всички българи са олигофрени!Гадна мърла!

Не се намясвай да даваш съвети. Стой си там кефи се и не ни давай съвети. Тук става въпрос за панелка която изисква рехабелитация и след това термоизолация. За какво саниране ми говориш Умръзнаха ни разни чужди българи да ни дават съвети.

Мамицата ви герберска мафия,като са санирани жилищата,хората повече боклуци ли правят!Чудите се как да свалите още една кожа на изнемогващите от гладория българи!Тази хунта трябва да бъде свалена и всички от Герб,отговорни за грабежите в затвора,поне за 20 години!Гадове!

Увеличават ти годишния данък с цената на 2-5 кафета, а ти дават възможност да си повишиш качестово на живот. Много ще се радвам по-малко да се кандидатират за саниране, че да си останат да се мъчат, щом са глупави.

СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА С ЦЕЛ ЛИЧНО ЗАБОГАТЯВАНЕ!

Куха си наистина - няма безплатни обяди, на теб все едно ли ти е, че децата ни ще плащат този милиард и нещо заем за саниране, платен на близки до герб фирми на трикратно по-високи цени от пазарните ? Нали се сещаш, че парите за санирането са европейски, комисионните са на герб, а лихвите са за народа ! Слушай си чалгата кухавелке, за друго не ставаш - типична милиционерска дропла - неграмотна, но лае шумно !

Като гледам как се е охранила и загръклила от грижи за санирането и по-добрият живот на хората - глигана павлова може да изхранва три семейства бежанци с дневата си порция ! Засрамете се бе политици долни - лъжете безобразно хората и им взимате последните пари, за да ги дадете на зализаният боклук прокопиев !

Защо се чудите,бе хора?Колко пъти досега държавата ви е лъгала най-нагло?Спомнете си последната случка с гаражите пред блоковите пространства?Държавата чакаше всички да си сложат гаражни клетки и чак тогава се сети,че собствениците им трябва да плащат наем на държавата.Сега всички тези гаражи са вече продадени или предадени за скрап,но хората вече инвестираха в тях,а парите на хората,къде останаха?

Този бърз напън ми напомня на едни комунистиЧИСТКИ времена.Вчера цялата компания се развихри из Пловдив.Кметът тотев обеща "бързи" 1000 блокчета.Даже са си ги харесали.И ний сме сред избраните-ЕПК-1999,прилична и по европейски критерии,никой не е санирал частично,дограмите -ПВЦ.Апетитна хапка за милионче.Натискът е от общината.Най-се възхищавам на това,че замъкнаха и червения електорат с имитиращ продукт в капанчето.Заживяхме в бъдещето, и вече и до данъците стигнахме. Едно лепене на пожароопасни плоскости -безброй ползи и дивиденти.МНОГО ИСКАТ. А се знае:КОЙТО ИСКА МНОГО И ВЕДНАГА,ПОЛУЧАВА НИЩО И ЗАВИНАГИ. Под санираните им лица избива вече притеснението,че се не "случват" случките им по НЕслучайния план.За това са и "разясненията",цветните брошурки,мет.указания... Отдел "Агитация и пропаганда " на ЦК на БКП-то възкръсва. "Да живее юридическото лице във всички сдружени панелки"

Тази физиономия на дебела воня..а некадърна Ку..а не беше ли в предишните кабинети? До кога щв ни мъчат с изроди като тези от снимката?!!!

Голям е и капана с безплатното сиренце-саниране. В началато собствениците трябваше да плащат 75% , после 50%, сега санирането е безплатно. Очаквам да започнат и да плащат суми на собствениците , за да санират, щом министър си чупи краката да ходи да агитира.....

Следващата стъпка не е да ви дадат някой лева, а предписание. Който не се е възползвал безплатно от програмата и дори и не си е направил опит за кандидатстване да извърши сам дейностите и да извади технически паспорт на сградата. И като не го направите - НАП ще ви вземе къщичките. А колкото донаък сгради - нормално е да се увеличи, не е нормално данък смет да се вдига - при енергийно ефективна сграда едва ли се прави повече боклук ...освен ако не визират, че като намалим разходите по режийните на имота ще ни остават повече пари за други разходи и ще правим повече боклук :)

Какво хубавелче и това писанче на снимката. И пухкано, пухкаво, сладурана, дебелана.

Защо ще се увеличава данъка изобщо - сгради и смет. Та нали тези жилища са закупени от държавата с всичките им недостатъци. Какво сте ни продали господа????? Народа с тези данъци отново ще ви пълни партийни и фирмени каси. По-висока такса смет след саниране, на каква база, с какво ще увеличим боклуците, които изхвърчат при вятър от кофите за смет, които сменяте след 10 години ползване. Стига сте мамили народа, стига сте го смукали, кръв не му остана.....

Знаеш ли колко е данък смет за нов офис от 100 кв/м? Около 2000 лв. на година. А ти за некви 2 лв. мрънкаш.

Тука обикновено всички реват, че държавата нищо не правила за тях...Тя взе, че реши да направи резултатите са уникални. Каква Европа ви гони?

А бе ти къде виждаш държава и държавност, и защо плещиш простотии!Тука има един файтон мафиоти и престъпници,които крадът като за последно и използуват всяка възможност да съдерат още една кожа от сиромасите!Ти трябва да си много наивен,щом пишеш тези глупости!Време е да пораснеш и да прогледнеш!

Глупчовци, как стимулирате екологичните и енергийно ефективните технологии? Като увеличавате данъците, защото ги отнасяте към луксозните?! Аз защо си мисля, че е нормално да е обратно.

ujabg

Докоснете собствеността на българина и "извиването на ръчички" ще започне с махане на глави.

Добре. Нормално е да се увеличи данък сгради след санирането, но защо ще се увеличава и данък смет? Каква е логиката?Той и без това е неоправдано висок.

Долна лъжкиня - накратко - подписвате договор за заем, като не знаете сумата, която ще теглите, но знаете, че ще бъдат изхарчени парите от фирми, избрани от общината (на чичко прокопиев) и ще бъдат връщани от децата ви ! Това е истината, да се налеят един милиард и нещо във фирмите на прокопиев ! Щом аз тегля заема - искам аз да си избера фирмата изпълнител, но реално ще се избира от общината с нагласените конкурси на самоковската учителка ! Долни лицемери !

Ако си беше направил труда да прочетеш сокументите на сайта на министерството щеше да знаеш, че никъде не се споменава нито заем нито нещо подобно. Там е написано на ясен и разбираем език, че СС (сдружението на собствениците) има за цел единствено програмата за енергийна ефективност, която е БЕЗВЪЗМЕЗДНА!!! Също така пише, че след приключването на програмата СС може да се развали. И никъде не иде реч за заеми!!!

"В качеството си на Управител/председател на УС на СС с настоящето заявявам решението на Сдружението на собствениците, с идентификационни данни, посочени по-горе да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ и изпълнение на енергийно обновяване на сградата по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради." това е извадка от ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНТЕРЕС И ФИНАНСОВА ПОМОЩ (ЗИФП) на сайта на МРР

Направих с труда да прочета ДОГОВОРА ЗА ЦЕЛЕВО ФИНАНСИРАНЕ който си е честа форма на ЗАЕМ със страни СДРУЖЕНИЕТО и БЪЛГАРСКАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ! Странно защо никой не говори защо при подписването на този заем СДРУЖЕНИЕТО трябва да се представлява от КМЕТА на общината! СЪС ЗАЕМ ЛИ Г-ЖО ПАВЛОВА ЩЕ СЕ РАЗДАВАТ ТЕЗИ БЕЗПЛАТНИ СРЕДСТВА?! В чл. 10 т.1 от тази витиевата форма прикриваща ЗАЕМА е отразен факта, че Целевото финансиране има РАЗМЕР който се уговаря в договора! КОЛКО Е ТОЗИ РАЗМЕР В ЗАЕМА НЕ Е ПОСОЧЕНО!!!!! Кой ще плаща РАЗЛИКАТА между този РАЗМЕР НА ПОМОЩА и направените РЕАЛНИ РАЗХОДИ за СМР бе Павлова?! Естествено, че това ще е СДРУЖЕНИЕТО което е страната по този договор за финансиране!! Да не говорим за чл. 14 ал.2 при който ББР си запазва правото без предизвестие и без да изчаква определения срок по свой избор и преценка да ПРЕУСТАНОВИ целевото финансиране! ТОВА ЩЕ Е ПРИ РАЗХОДИ ПО ГОЛЕМИ ОТ ПОСОЧЕНИЯ ПО ДОГОВОРА РАЗМЕР НА ПОМОЩА!! КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТОГАВА НА ФИРМИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛКИ НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ТРУД И МАТЕРИАЛИ??? Кой друг освен СДРУЖЕНИЕТО?!! Зад фирмите изпълнителки се крият ЧАСТНИТЕ БАНКИ с дадените от тях банкови гаранции!! Сещайте се как тези фирми ще предявят ИСКОВЕТЕ си към СДРУЖЕНИЕТО което е страна по този договор!! Договорената с ФИРМИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛКИ СУМА е на основание проведен търг от КМЕТА по ЗОП ! Риска посочените от тях суми да са ЗАВИШЕНИ спрямо ПАЗАРНИТЕ е реален!!!! СЕЩАТЕ ЛИ СЕ В КАКЪВ СТРОИТЕЛЕН БАЛОН НИ ВКАРВА ТАЗИ ДЕБЕЛАНА ОТ СНИМКАТА!

Да беше си направила труда да прочетеш по-внимателно документите. СС няма никакъв финансов ангажимент към никого, освен ако не изпълни условието да допусне подизпълнителите в 100% от жилищата на собствениците, защото тогава препятства извършването на дейността. Останалите задължения са за общината, ББР и подизпълнителите. Никой не може да предяви нищо към СС, защото той няма никакви други ангажименти, те са на общината. Друг е въпросът какви са цените, по които ще се печелят обществените поръчки, но това е проблем на цялото общество, което ще връща държавния заем, а не е проблем на СС, тъй като то не плаща нищо, освен в случай, че попречи на санирането (напр. ако впоследствие някой собственик не допусне изпълнителя).

четеш старата програма за 75% финансиране...

абе само да попитам: колко то вас тук(против идеята),живеят в блок?

Отговорете си на следните въпроси: 1. Защо здружение ? 2. Защо общината ще избира хора и фирми по целия процес ? 3. Какво точно ще се променя по зградата ? 4.Какви са гаранциите ? Щом институциите искат да санират безплатно,нека пратят експерти по панелките. Нека да се разбере какво трябва да се санира.Да кажат минималната цена на материалите за извършвания ремонт. Защо хората сами да не решават какви материали и какви фирми да исползват при санирането,като им се преспадне минималната цена определена от експертите.

Стига сте се изказвали неподготвени. Научете граматиката. Здружение се пише със С, а не със З. Писна ми от малограмотни драскачи- философи.

Граматиката не е най-важната, другарю. Попрочети Библията- там се казва, че ФИЛОСОФИ, УЧЕНИ, ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И РАЗИСКВАЧИ ще бъдат направени за смях от неуки и прости хора, на които Господ е благоволил да открие тайните на Вселената.... Стига сте се хващали като удавник за сламка. Голяма работа....нали разбра, какво искаше да каже човекът? Това е по-важно.

Лъжкиня,лъжкиня,лъжкиня - рецидевист.Дано не се намерят риби да клъвнат на лъжите и.Но както е казано, всяка коза за свой крак

Ако искайте си санирайте, никой не ви кара насила. Който е искал и без това досега го е направил. И аз не искам от общите пари да се правят подаръци на бедните, ама това е друга тема.

..ПРОВЕЖДАМЕ НОВА КАМПАНИЯ "ОТСЛАБНИ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕКАТО ПРЕСТАНЕШ ДА ЛЪЖЕШ"

А знаете ли колко добре гори стиропора?И колко трудно би могъл да бъде изгасен...

Знаем, да. Качественият стиропор е от клас на горимост B1 - трудно горим.

Започна се! Много малко от тези, които имат жилища, ще останат в тях!

Никой няма да ги гони, ако редовно си плащат наема.

Защо при толкова авариини ситуации в страната от земетресения, наводнения, рухващи блокове и т.н. Се

Ей, само червени боклуци тука бе......

Да не си рециклиран?

Нямаме право да обсъждаме и да се съмняваме в мъдростта на предлаганата схемичка.

Мммм да, те още не са санирали жилищата, но вече почнаха да се облизват. Сетете се щом от сега ги говорят такива, за после какво са ви замислили. Пезплатно е само сиренцето във капана за мишки!

Боже мили, тук е пълно с неграмотни - като гледам предимно червени.... Дърти хора, а нямат елементарен правопис..... да не говорим за мисъл....... Или образованието ни и навремето е било калпаво, или тук са предимно двойкаджиите и незавършилите 2-ри клас......

Като няма какво конкретно да кажеш, словоблудстваш за поредната герберска далавера

Не мацай името на титана на българската литература, защото който има очи и мозък вижда измамата!

ШАРАНИ! Искат да вдигнат данъчните оценки и да ви прецакат с високи данъци! И ако може да ви гепят жилищата! Мале, какво доживяхме!

Точно това е целта! След 5 години данъците ще им станат непосилни!

Значи освен че ще вкарате хората в заробващи съдружения заради козметична процедура на блока, ще им вдигнете и данъците.

За какъв чеп е Парламента? Вие сами ли решавате на Тиквата фирмите и кметовете да лапнат 1 милиард?

Тиква си ти...тъпанар....

Българи, не се връзвайте на тази лъжа! Фирми, близки до ББ ще излапат 1 млрд. и ще имитират саниране! Регламент 1407/2013 de minimis е пълен с изненади. Разходите са по евроцени/клауза 15/оскъпяването на жилищата ви ще е с близо 30%, данъците-още повече!Чл.4: Заемът е обезпечен с min 50% чрез жилището. Помощта може да е изискуема, ако някой от сдружението бъде обявен в несъстоятелност/чл.4,т.3а от Регламента/. Знаете ли на какви изненади ще попаднете?

Аз ви уверявам, че българите по селата няма да гласуват за кандидатите на Пожарния Тиквов! За циганите - не знам! Те без пари не гласуват!

Част от плана е това. На прост народ - това му се полага!

Вместо данъкът да се намалява, за да се стимулират хората да санират и да за енергийно ефективни, ние пак сме точно наобратно на здравата логика, както винаги! Идиоти!

Ей, големи тарикати сте това българите, хем да ви оправят панелките, хем да не плащате данъци.

Айде сега, всичките панелни шматки- кой от село, кой от паланка, един по един, всички на касата. Аз 20 години строих къща, поддържах двор, ремонтирах тротоари, стълбища, покриви, огради....докато всички вие пляскахте белота пред блока и се радвахте на безгрижие. Аде сега супата и фу фу фу.

Почна се по малко!Особено данък смет за санираните жилища,много е важно,сигурно "повече" смет ще имат след санирането? А февруарските сметки за ток са пак като минало февруарските,и то за период до 18.12.,когато не беше студено!Идиоти!

дано герб оспее да върне селяните на село !!!

и да остави неграмотните цигани!

Дано Оспее да те върне в трети клас !!!

Разкараите си автомобилите пред блока-код червено !!!! Белгийка съм и искам отношение като в Брюксел

минетчиика ли , казваш?

ЕООД -тази ,това нищежоство,да нали да плащаме - ще ви съдиме

А сега разбере най-после, че това е един ПР на ГЕРБ за изборите! Проблем в договора е открил пловдивчанин, който не вижда определението "безвъзмездно" в окончателния текст за финансирането. На реплика на Павлова, че това се подразбира, той изрази съмнение, че ако се смени правителството, може и да не се подразбира така явно. На което тя отговори в прав текст: "Ами тогава внимавайте за кого ще гласувате".

Тази идиотщина гласувана ли е от народното събрание или това е ХЪБ-ИЗПЪЛНЕНИЕ.Ако е решение на народното събрание то означава че баламурниците от парламента не са абсолютни смотаняци.

Нищо не е гласувано,а трябва!Спуснати са само методически указания от министерството на РРБ,през главата на министъра на финансите и как това министерство договаря с граждани без дори да има решение на МС или НС,нямам обяснение,това е нов дълг!Не че панелките нямат нужда от саниране,но най вече конструкциите да се изследват, и укрепят,но поне да е гарантирано по законен начин финансирането!

Този кредит за санирането да го плащат тези които го ползват и тези които него ползват но са гласували за тази пасмина от управляващата шайка! Питам, една възрастна самотна старица на село с какво ще бъде компенсирана-с това че ще и блокират осъвременяването на пенсийката срямо нарастващите цени и инфлацията????

lu4ka

И не става дума за саниране, а за топлоизолиране. Разликата е около 500 лв./кв.м

точно саниране е. в санирането се включва освен топлоизолирането и други дейности.

ЛИЛЕНЦЕ тъй кат та гледам, санирай се мило с тва фитнеса, каланетиката, липосукциятач верно че са за хора, ма и ти опитай мило. ти мило имаш въпйюща нужда от саниране, ма само дет не си са разтекла, таз масчица, тез килца дет си ги наляла, още от миналия ти мандат кат министерша, явно имат нужда от поддържане, ма така мило ша протичеш, ша окапеш Боко, ша срутиш някоя магистрала, у метрото ша влезеш и не мож излезе,