Това разказа един от войниците на Москва, който е на служба в базата на руския ВМФ в Тартус, цитиран от в. "Коммерсант" и Фокус.

„Те оборудват и охраняват обекти“, разяснява руският войник.

"Плановете за развитие на военноморската база в сирийския град нямат връзка с модернизацията на обекта и подготовката на военна намеса“, твърдят от Генералния щаб на ВМС на Русия.

Русия е започнала разузнавателни мисии с безпилотни летателни апарати в Сирия, съобщиха днес двама американски източници. Това, изглежда, са първите руски военновъздушни операции в Сирия, след като Москва струпа военни части в сирийска военновъздушна база.

Двамата източници, пожелали анонимност, не уточниха колко дрона участват в мисиите, а Пентагонът отказа да коментира тази информация.

"Сирия ще помоли Русия да изпрати свои войски да се сражават на страната на сирийската армия, в случай че възникне необходимост от това. Ако бъде необходимо Сирия без колебание ще се обърне с такава молба към Русия“, заяви преди два дни сирийският министър на външните работи Уалид Муалем.

След като Русия изяви готовност да отговори на въпросите на САЩ за Сирия, Вашингтон декларира готовност за "тактически дискусии" с Москва. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че Съединените щати са готови на "тактически дискусии" с Русия за Сирия.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Аштън Картър и Сергей Шойгу разговаряха на 18-ти септември за пръв път от повече от година. Двамата са обсъдили в 50-минутен разговор нарастващото военно присъствие на Русия в Сирия.

По думите на говорителя на Пентагона Питър Кук, Съединените щати и Русия са подновили  контакта между двете военни командвания, за да дискутират ситуацията в Сирия. Те са обсъждали „областите, в които американските и руските интереси се пресичат, както и тези, в които се разминават".

"Споразумяха се да обсъдят по-задълбочено как да бъдат избегнати неволни инциденти (между техните сили) в Сирия и кампанията срещу ("Ислямска държава")", допълни американското отбранително ведомство.

Двамата са се договорили да се водят допълнителни разговори за създаване на механизми, по които силите на САЩ и Русия да не си пречат взаимно и да бъдат избегнати неволни инциденти на терен в Сирия, съобщи Пентагонът.

Струпването на руски военни части на сирийската военновъздушна база в Латакия
увеличава вероятността за едновременни американски и руски мисии във въздушното пространство на Сирия.

Руските военнослужещи може да ударят по „Ислямска държава“ още следващата седмица.

Това съобщава „Новая газета“, цитирана от Фокус. В навечерието или непосредствено след речта на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин пред Общото събрание на ООН на 28 септември ще бъде извършено действие, което да потвърди сериозните намерения на Москва в борбата срещу тероризма.

Източници на редакцията от военните кръгове разкриват, че руските специалисти, получили опит за планиране на операции в условията на съвременната маневрена война, проучват възможностите за демонстриране на инструментите на Кремъл в конфликта в Сирия.

Оперативната ситуация в Сирия до голяма степен наподобява въоръжената борба в зоната на антитерористичните операции (АТО)“, твърди един от източниците на вестника.

Разглеждат се варианти за ракетни удари на авиацията, локална наземна операция на сирийските войски с подкрепата на съвременни средства за война, обслужвани от руските военни, а също и серия от артилерийски обстрели. Основно и задължително условие ще бъде ефективността, а не мащабността, коментират военните.

Путин успокоява Нетаняху заради Сирия

Владимир Путин се опита да успокои Израел, че на Сирия не й трябват военни действия срещу него.

Пред пристигалия в Москва израелски премиер Бенямин Нетаняху той заяви: „Що се отнася до Сирия, ние знаем и разбираме, че сирийската армия и Сирия като цяло е в такова състояние, че на нея не й до откриване на втори фронт, тя трябва да съхрани собствената си държавност“.

Руският президент увери госта, че разбира загрижеността на израелското ръководство.

„Много се радвам, че дойдохте, за да обсъдим всички подробности“, посочи той.