"Сирия ще помоли Русия да изпрати свои войски да се сражават на страната на сирийската армия, в случай че възникне необходимост от това. Ако бъде необходимо Сирия без колебание ще се обърне с такава молба към Русия“, заяви сирийският министър на външните работи Уалид Муалем, цитиран от ТАСС и "Фокус".

Муалем подчерта, че „в момента в Сирия няма руски войски“.

„От самото начало на конфликта Русия ни оказваше помощ и не закъсняваше с нея“, добави сирийският министър.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, каза, че Русия ще обмисли дали да прати войски в Сирия, ако получи такава молба от Дамаск, предаде Асошиейтед прес. Засега този въпрос е напълно хипотетичен, добави Песков.

Руснаци вече не съветват, а участват в ръководенето на военните действия в Сирия, смятат източници от Пентагона.

Руснаците вече ръководят войната в Сирия”, казал източник от разузнаването на САЩ.

"Нашите военнослужещи и военни специалисти са там (в Сирия), за да поддържат руската техника и да помагат на на сирийската армия да я използва", каза неотдавна външният министър на Русия Сергей Лавров.

Междувременно нови сателитни снимки показаха, че руски танкове, бронетранспортьори и друго военно оборудване са пристигнали наскоро във военновъздушна база в сирийската крайбрежна провинция Латакия, потвърждавайки съобщенията на американски, израелски и други представители за засилване на военното присъствие на Русия в Сирия, предаде АП, цитирана от БТА.

Настоятелен призив от Русия към Запада 

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ са готови на "тактически дискусии" с Русия за Сирия.
По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е готова да предостави на САЩ по военни канали всякаква информация за своята помощ за Сирия, ако те поискат.

Русия настоятелно призова САЩ и техните съюзници да приемат сирийското правителство като партньор в борбата с групировката "Ислямска държава".

"Няма причина да се избягва сътрудничеството със сирийското ръководство, което се противопоставя на тази терористична заплаха", заяви Сергей Лавров.

По думите му "сирийският президент командва най-способните сухопътни сили, които се борят с тероризма".

"Отхвърлянето на подобна възможност, пренебрегването на потенциала на сирийската армия като партньор и съюзник в борбата с "Ислямска държава" означава жертване на сигурността на целия регион заради политически или геополитически намерения и сметки", заяви Лавров.

САЩ сменя подхода

Правителството на САЩ възнамерява да преразгледа неуспешните усилия да обучи хиляди умерени сирийски бунтовници да се бият с групировката "Ислямска държава", съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски служители.

Вашингтон предвижда вместо да обучава бунтовниците за боеве на фронтовата линия на малки групи да ги подготвя да се включват в по-големите кюрдски и арабски сили в Североизточна Сирия, за да координират американските въздушни удари и да оказват друга подкрепа, заявиха цитираните служители, пожелали анонимност, предаде БТА.

Новият подход има за цел да засили военния натиск върху град Ракка, обявен от "Ислямска държава" за столица на провъзгласения от нея халифат.

Промяната е признание, че сегашният подход не работи, коментира АП.

Освен промяна на ролята на обучаваните от САЩ бунтовници се предвижда Пентагонът значително да намали броя им от първоначално планираните 5400 на година до към 500.