Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че Съединените щати са готови на "тактически дискусии" с Русия за Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ърнест подчерта, че няма военно решение на сирийската криза. В същото време той даде да се разбере, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще приветства сътрудничество от руска страна за успокояване на ситуацията в региона.

"Съединените щати остават отворени за тактически, практически дискусии" с Русия за борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", подчерта Ърнест.

Русия е готова да обясни на САЩ за Сирия

Русия е готова да предостави на САЩ по военни канали всякаква информация за своята помощ за Сирия, ако те поискат. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Западът изрази безпокойство от признаците за продължаващо увеличаване на руското военно присъствие в сирийската крайбрежна провинция Латакия.

Според Вашингтон това показва, че Москва има намерение да създаде там своя военновъздушна база, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителката на руското външно министерство заяви, че Москва е готова да отговори на всички въпроси, които може да интересуват САЩ, и каза, че това трябва да става чрез контакти между руските военни експерти и американските им колеги, а не чрез медиите.

"Бихме искали да кажем на американските си партньори, че ние на първо място подкрепяме Сирия в борбата й с "Ислямска държава.

"Опитваме се да не допуснем тотална катастрофа в региона. Основната ни задача не е да подкрепяме режима или отделни личности, а да подкрепяме сирийската държава срещу ИД", каза Захарова..

Москва доставя хуманитарна помощ на Сирия и за да няма поток от бежанци в Европа, подчерта говорителката на руското външно министерство. Тя определи руските действия като превантивни.

Москва и Анкара не се разбраха за съдбата на Башар Асад

Русия и Турция не можаха да се договорят за съдбата на сирийския президент Башар Асад, тъй като това ще решат сирийците, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с турския си колега Феридун Синирлиоглу в Сочи, предаде ТАСС.

"Консенсус за конкретни лица не можахме да постигнем, защото по отношение на сирийското ръководство и лично на президента Башар Асад трябва да реши сирийският народ", посочи руският представител.

Русия и Турция са единни в мнението, че е недопустимо да се позволи на терористите да завладеят нови територии, добави Лавров.