Земеделските производители в България са ощетени от това, че няма равенство между субсидиите, а и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е урегулирано по най-добрия начин. Това заяви на брифинг пред българските медии в Ню Йорк президентът Румен Радев. Повод за коментара му са продължаващите трети ден протести на земеделски производители заради вдигането на забраната за украински внос на храни и суровини.

Според него трябва да бъдат попитани предишни правителства защо са способствали именно по такъв механизъм да се разделят парите. 

"Държава не се управлява с бягство от отговорност. Държава не се управлява с квалификации, с лозунги, с противопоставяне на едни сектори на икономиката и обществото с други". За да се управлява държавата, трябва да се управлява по такъв начин, че да се спечели доверието на хората и това ще стане, когато правителството постави техните интереси на първо място", заяви Радев, цитиран от БТА.

Според Радев обещанието на премиера Денков да забрани вноса на слънчоглед и помощите за земеделците няма да успокоят протестиращите. Радев очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в сектора, както и "политиката на противопоставяне", която кабинетът води.

Президентът коментира и темата с намерения дрон на брега край Тюленово с прикрепен към него боеприпас. Той припомни случая в Полша, при който ракета падна и уби двама цивилни.

"Тя се оказа украинска. Ако беше руска, какво следва оттук нататък", попита риторично той.

"Неслучайно отдавна казах, че войната, по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя пространствен обхват", каза президентът.

"Черно море вече е военна зона, как да го отречем. Там се свалят дронове, там плуват мини, там се спират търговки кораби от военни кораби, там се потапят военни кораби", заяви още той. Според него всичко това, ако не се вземат мерки и не се сложи час по-скоро край на тази война, тя непременно ще "пълзи" към България.

Войната в Украйна ще е само част от обръщението на президента Румен Радев пред Общото събрание на ООН. Той съобщи, че ще акцентира и върху реформата на международните институции, защото и светът вече е променен.

Президентът разкритикува правителството и относно Шенген.

Виена не прави крачка назад в позицията си срещу членството ни в Шенгенското пространство и след разговора между президентите на България и Австрия - Румен Радев и Александър Ван дер Белен, в рамките на форума на ООН.

"То просто в момента няма политика или аз не съм я видял. Пак казвам, въпросът не е само в контактите на високо политическо ниво. Трябва да се работи с икономическите среди, както в Австрия отидох с бизнес форум, трябва да се работи с академичните среди, трябва да се работи с медиите, с обществени организации", предаде пратеникът на БНТ в Ню Йорк.

Според президента липсва активна политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да премахнат ветото върху евентуалното членство.

"Окуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро. Има начини. Да покани премиер Нехамер така, както аз го направих - отидохме заедно на границата, имаме редовен диалог и с президента. Така че да бъде чут нашият глас много повече и много по-силно. Това изисква системни усилия", посочи държавният глава, цитиран от Нова телевизия.