Депутатите гласуваха с 231 гласа против срещу 120 гласа за искането на прокуратурата, която разследва премиера за корупция, предаде AFP, цитирана от "Фокус" и БГНЕС.

Резултатът бе очакван заради огромното мнозинство на лявоцентристката коалиция на Понта в парламента.

Вчера правната комисия на долната камара на румънския парламент отхвърли искането на главния прокурор за криминално разследване срещу Понта.

Миналата седмица прокуратурата в страната съобщи, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя. В обвинението, цитирано от местни медии, се казва, че "Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци".
Антикорупционното разследване се фокусира върху дейността на Понта между 2007 и 2011 г., когато е работил като адвокат и депутат.

Той е подозиран и в конфликт на интереси, докато е изпълнявал длъжността министър-председател.

Очаква се в петък да се проведе вот на недоверие срещу премиера и правителството му, който обаче също вероятно ще завърши в полза на сегашната власт.

Вотът също така трябва да сложи край на едноседмичната политическа криза в страната, каза Понта пред журналисти в Букурещ, цитиран от Ройтерс.

Премиерът вече отхвърли обвиненията срещу него и ги определи като политически. Освен това отказа да подаде поисканата му от президента на страната оставка, с мотива, че е назначен с гласуване на парламента и само той може да го освободи от поста.