В мотивите си Мелешкану е посочил като причина проблемите около гласуването в чужбина на изборите за държавен глава на Румъния, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от БНР.

"Взех това решение като човек на честта в една държава, в която никой не поема отговорността", каза Мелешкану, който бе външен министър между 1992 и 1996 г..

Той поиска извинение от румънците, които стояха на опашка часове пред посолствата поради недостатъчния брой избирателни секции в чужбина, за да упражнят правото си на вот.

Теодор Мелешкану пое поста на външен министър на 10 ноември, след като предишният първи дипломат Титус Корлъцян подаде оставка също заради проблеми с гласуването в чужбина на първия тур на президентските избори.

Тогава хиляди румънци излязоха на протест в защита на сънародниците си зад граница. След скандала премиерът Виктор Понта заплаши Корлъцян с уволнение, ако не бъдат взети мерки за балотажа.

Посланикът на Румъния в Европейския съюз Михня Моток ще бъде предложен за министър на външните работи, каза днес Виктор Понта.
Той уточни, че предложението ще бъде връчено днес на президента Траян Бъсеску.

Министър-председателят ще предложи и нов министър на културата.
Самият той в момента временно изпълнява тази длъжност.

Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис изненадващо изпревари Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния.

Мобилизацията за гласуване бе особено силна сред младите, жителите на големите градове и румънците, които живеят в чужбина, което според анализатори е наклонило везните в полза на Йоханис.