На 3 септември коалиционните партньори ще обсъдят промените в кабинета.  Това ще стане вероятно в 18,00 часа, когато премиерът Бойко Борисов ще приеме "Обединени патриоти" след посещението си в Черна гора. Напрежението между тях остава. Днес стана ясно, че НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Позицията им бе изключително критична към премиера Бойко Борисов, изтъквайки едноличното управление на премиера. Дали НФСБ ще остане в коалиционното управление ще стане ясно утре. Прогнозата на председателят на НС Цвета Караянчева е, че коалицията ще се запази, тъй като има все още работа за вършене от това правителство. Лидерът на Атака не е притеснен. Той заяви: "Няма да допуснем дестабилизация. Със и без НФСБ нещата ще вървят напред".

Първоначално премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, тъй като постовете са "от квотата на ГЕРБ". Той обаче е бил склонен и на компромис, ако Валери Симеонов продължава да настоява да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл, пише вестник "Труд". Възможен е вариант да стане транспортен министър. В този случай обаче с поста си ще трябва да се раздели другият представител на патриотите икономическия министър Емил Караниколов.

Никак няма да е лесен избора за наследник на Ивайло Московски и като един от  фаворитите се спряга сегашният заместник там Димитър Геновски. Според източници на Dir.bg за този пост се спряга и името на Станислав Иванов, заместник-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и парламентарен секретар на Парламентарната група на ГЕРБ.

Трима са номинирани и са отказали да поемат МВР от Валентин Радев. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да има амбиции към този пост. Ведомството задължително ще е с министър на ГЕРБ и вероятно поста ще бъде зает от сегашния зам.-министър Красимир Ципов.

Още по-труден ще е изборът за министър на Министерство на регионалното развитие. Името на Лиляна Павлова не се спряга със сигурност. Премиера не искал да назначи и никой от заместниците на Нанков, защото и те носели отговорност и се ориентирал този пост да бъде зает от професионалист.

Според лидера на Атака Волен Сидеров утре 3 септември на срещата при Борисов ще се консултира с партньорите си за кандидатите за овакантените постове, но имена нямало да се чуят. Според него, смените на министри няма да се случат тази седмици, премиерът ще огледа внимателно кандидатурите.

Очаква се и Народното събрание да гласува оставките на Московски, Нанков и Радев.

Заговори се също, че преструктурирането на кабинета няма да приключи с тримата министри. Министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че не е притеснен за поста си, защото изпълнява програмата на Обединените патриоти, от които е номиниран. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък допълни, че освобождаване на министри от квотата на "Обединени патриоти" може да стане само с негово знание и по негово предложение, но той е доволен от работата на всички. Оставката на министърът на правосъдието Цецка Цачева заради срива на Търговския регистър се размина "на косъм". По всичко изглежда, че разрешаването на политическата криза няма да е никак лесно.