Председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев определи присъствието на полицаите като "мирно" и обясни, че те са дошли тук не за да протестират, а за да напомнят с присъствието си за обещанието на правителството да свали параграфите между 9 и 16 от проекта за Закона за бюджета, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

През това време в парламента се гледат параметрите на бюджет 2016, засягащи и социалните придобивки на униформените.

Протестът ще протече от 13 до 16.30 ч. Няма да блокираме движението в София. Искаме друг тип реформа, различна от тази, която ни предлага министърът на финансите Владислав Горанов”, увери Грозев.

По думите му имало редица други начини за реформа, които могат да спестят дори повече пари.

"Ние сме готови да ги предложим", каза още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност", но не уточни какви са те.

На въпрос какво ще каже на тези, които не подкрепят техните протести, Грозев отговори, че всеки има право да изрази мнение.

"Това, което правим, го правим за държавата", подчерта той, цитиран от "Фокус".

Синдикалистът добави, че това не е последната им стъпка.

Спазвайки уверението, дадено от синдикалния лидер, протестиращите служители на реда се разотидоха в 16.30 ч.

В сряда, в отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов, вътрешната комисия прие бюджета за догодина. Така и не стана ясно обаче кои от спорните текстове ще бъдат оттеглени между двете четения на основния финансов закон.

Днес, с писмо до премиера Бойко Борисов, председателят на Комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов изрази недоволство от вчерашното неявяване на Владислав Горанов. Според депутата от Реформаторския блок министърът "е показал неуважение към Народното събрание".