Десетки служители на МВР блокираха района около улица "Димитър Димов" в Благоевград, където в 12 часа бе открит македонският културен клуб, съобщиха местните медии. За събитието пристигна и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски. 

Още от 10 часа тази сутрин коли на жандармерията ограничиха достъпа на автомобили до района, като се пропускаха само пешеходци. В клуба пък се събраха гости от Северна Македония, представители на македонските медии, както и свещеник от Гърция, предаде "Струма".

Лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки също дойде на място и нареди срещу офиса изложба с портрети на български революционери от ВМРО. Той коментира пред журналистите, че откриването на клуба е "една откровена провокация", организирана от сепаратистки организации.

Малко по-късно от партията организираха и протест в центъра на Благоевград. 

"Това е тежка провокация, която се организира от Скопие, защото те се издъниха много страшно, докато нападаха българските клубове в Битоля и в Охрид. Протестираме срещу събирането на действащи македонски политици със сепаратисти в България. Хората, които стоят зад този клуб, казват, че България е окупатор в Пиринска Македония, че Благоевград е македонски", каза пред протестиращите Ангел Джамбазки.

По думите му, Република Северна Македония и лидерът на опозицията им ѝ подкрепят сепаратисти. "Това е абсолютно нарушаване на Договора за добросъседство и всякаква форма на добросъседство и на добри отношения между държавите", категоричен бе евродепутатът. 

Председателят на македонския културен клуб, който носи името на Никола Вапцаров, Атанас Мазнев коментира, че целта на този клуб е да има културни мостове между двете държави, а политическите цели са да бъде признато македонското малцинство в България и българското в Република Северна Македония.