Не трябва всички да се слагат под общ знаменател. Начинът, по който се действа, създава усещане, че цялата система на МВР е деморализирана и няма координация и взаимодействие. Това е кампаниен елемент - когато има ситуации, винаги се предприемат гръмки послания, добре възприети от обществото, но не дават резултат. Това заяви бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов пред "България он Ер". 

Той определи рокадите като кампанийни и зле обосновани. Цветанов не е убеден, че седемте сменени началници на полицейски управления в София носят персонално вина. 

"Ако някой от тях е създал необходимата организация и надолу се е пропукало по веригата? Проблемите в последните години се замитат, МВР няма пътна карта за излизане от ситуацията, която е много тежка в тази политическа турбулентност. В МВР се намеси много политика, политиката взе да кадрува", заяви Цветанов.

И уточни коя е отговорната фигура във вътрешното ведомство - главният секретар.

"Той ръководи, координира, контролира превантивната дейност, оперативно-издирвателната. Конкретен е периметърът на управленски правомощия на главния секретар - ето защо законът за МВР беше променен и той вече има заместници. Виждаме, че никой не коментира професионалната дейност на главния секретар на МВР", посочи бившият вътрешен министър. 

Цветанов е убеден, че във вътрешното ведомство има много досъдебни производства с изтекъл двумесечен срок на разследване и вероятно много от тях са върнати от прокуратурата. Като голям проблем пред министерството посочи невъзможността да бъдат задържани кадърните кадри.

"Когато има толкова много случаи на употреба на наркотици сред служителите, трябва да се направи така, че да не се допуска назначаването на такива със зависимост. Стойностните служители ще могат да си намерят работа и в друга област, в системата ще останат посредствените и тези, които знаят, че там са отишли по други подбуди. Смениха се истинските професионалисти. Къде в момента са служителите, които бяха в основата на разработките на "Наглите", "Килърите". Една голяма част са напуснали, други или са в "Жандармерията", или се занимават с административна дейност. Така се губи опитът, натрупан при разследването на тежки престъпления", каза Цветанов.

Той коментира, че служителите в системата работят предпазливо, когато има толкова често избори, защото не знаят какви промени ще направят следващите управляващи.

Лидерът на "Републиканци за България" припомни идеята си за тестване на учениците за наркотици, което би помогнало в борбата със зависимостите още в зародиш.

По отношение на Бюджет 2023 Цветан Цветанов посочи, че е по-добре да има удължаване на този за 2022 г., вместо да бъде гласуван нов, с който да работят други политици след задаващи се нови предсрочни избори.