Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

"Полагаме началото на парламентарния процес накъде ще върви България в следващите 10 години. От нас се изисква разум и отговорност. Не парламентарно мислене, а държавнически решения", обяви още Корнелия Нинова.

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

"Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за стабилно и компетентно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим и голяма коалиция. Пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт е приоритет за БСП. Искаме и да се въведе мораториум върху сключване на договори от страна на правителството на Бойко Борисов в оставка", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Намираме се в необичайна ситуация - ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава. От нас се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения", обяви тя.

"За нас парламентарната група на "БСП за България" задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо - за България, второ за здравната и икономическата, и социалната криза, трето за парламентаризма, четвърто за правителството и изпълнителната власт и пето за властта и задкулисието", заяви Нинова.

"ГЕРБ не представиха плана за възстановяване след кризата, а БСП работи по конкретни мерки. Внасяме днес в НС този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за банкова ваканция, пакет за подкрепа на младите семейства в кризата, помощ за пенсионерите", избори Нинова.

"За нас членството в ЕС е неотменим и основен приоритет, но то дава и възможности. В конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост, добави тя. - Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България задача. Срокът за предаването на тази задача е 30 април и макар той да не е преклузивен, се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал, за да се справим. Преди два месеца искахме планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание. И тогава, и сега ние сме готови с ясни предложения в него, каза тя. Вторият приоритет пред държавата за здравната криза също нямало да спъне БСП, тъй като и там били готови с предложения."

"Възстановяването на парламентаризма за нас е основна приоритетна задача. ГЕРБ и присъдружните й партии поставиха парламента в подчинение на един човек - Бойко Борисов. Трябва да има възстановяване на блицконтрола върху премиера и министри, спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка на въздействието и т.н.", сподели още Нинова.

"За да постигнем първите три трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Първо трябва парламентът да наложи мораториум на сегашното правителство за концесии, назначения на постове. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното състояние на държавата и да внесат обновяване на бюджета. В последните месеци са изхарчени над 5 млрд. лв. извън решения на Народното събрание. Има само 1 млрд. лева свободни. Има опасност да посегнат и на "Сребърния фонд", където има 3,33 млрд. лв. Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правомощия на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на народа. 4 г. внасяме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството. Бяхме сами в предишния парламент, но вярвам, че сега ще го направим. Всички корупционни схеми и сделки да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост. Петият ни приоритет за властта и задкулисието, може би е най-важният въпрос. Паралелната държава, която беше създавана години наред, трябва да бъде развалена. Нейното унищожаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи усилия на целия народ", каза още Нинова.