Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук: мутрите - вън, заяви председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова в изявление от парламентарната трибуна при откриването на 45-ото Народно събрание.

"Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждане на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има", заяви тя.

"Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност", коментира тя.

Манолова отбеляза, че когато говорят за управлението на държавата имат предвид не само нов парламент, ново правителство, а и нов главен прокурор и нови регулатори.

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

 

Втората стъпка е търсенето на отговорност, пълна ревизия на корумпираното управление, заяви Манолова и обяви, че днес внасят проект за решения за създаване на комисия по ревизията. "Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието, защото така изисква справедливостта", заяви тя.

Третата стъпка е да променим правилата така, че повече мутренско управление да не бъде възможно, каза Манолова. По думите й, ключов въпрос са правилата за провеждане на избори. Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни избори, добави тя.

Манолова се обяви за въвеждане на изцяло машинно гласуване, дистанционно електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за сънародниците ни зад граница, изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация.

Ние сме тук, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии, каза Мая Манолова. Според нея хората, които се трудят неуморно, искат по-малко бюрокрация, повече свобода.

Манолова обяви, че са готови да предложат цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията и преразпределението на блага, но и образованието, културата, медиите и правораздаването.

От "Изправи се! Мутри вън!" ще предложат мерки за незабавна подкрепа на най-уязвимите групи от българското население и нов ваксинационен план, в който приоритет да бъдат възрастните и болните.

Още днес ще внесем промени в Закона за личната помощ, съобщи още тя. Ще защитим гражданите от силните деня - още утре внасяме закона за колекторите и закона за частния фалит, добави Манолова.

Ще настояваме и вече сме внесли искане за изслушване на премиера Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост, заяви Мая Манолова.

От групата настояват планът да бъде обсъден в парламента и своевременно да бъде внесен в европейските институции.

Маналова повече, че е време България да спре да се снишава, а да се изправи, като отчета данни, че България е най-ниските деходи в ЕС.

От днес България вече е друга, независимо дали ще има ново правителство или служебно такова и нови избори, коментира Манолова. България се изправи и показа вратата на мутрите. Промяната е необратима, защото е в душите на хората, обяви тя.

Лов на вещици нямало да има. Почтените професионалисти трябва да се развиват, партийните калинки си ги вземете с вас, каза Манолова.

Днес започваме с една много важна стъпка - връщаме достойнството на НС, връщаме парламента в неговия исторически дом, каза Манолова. И посочи, че журналистите вече ще могат свободно да се движат в сградата на парламента.

Маналова отбеляза и отсъствието на Бойко Боросов в пленарната зала.

"Никога досега никой партиен лидер не си е позволявал да превръща Народното събрание в посмешище, както си позволи лидерът на управляващата партия ГЕРБ", каза още Манолова и попита депутатите от ГЕРБ къде е Борисов и защо се крие.

Парламентът е най-важната институция на България. Без да функционира нормално той - няма  демокрация. Тук трябва да е храмът на истината, на словото, на закона. И ще бъде, защото всичко  това е народът. Да живее народът на България", приключи Манолова.

След речта на Маналова, Мика Зайкова се обърна към депутатите от ГЕРБ:

"Не можах да разбера вашето възмущение", обърна се 79-годишната Мика Зайкова към тях.

"Нима не сме най-бедните. Нима България не е страната с единствена минимална работна заплата под 400 евро.

Нима нямаме 8,1% разлика между бедни и богати. Хайде, да си говорим истината", скара се на представителите от ГЕРБ днешният председател на Народното събрание.