ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание, но с някои приоритети. Това повтори от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който и по-рано обяви готовност за подобна подкрепа. 

Сред условията, за да получи дадена политическа формация подкрепата на ДПС, са: 

План за излизане от COVID кризата, включващ нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса; изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост; разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната и достойно членство в евроатлантическите структури; програма с цели, средства и срокове за тяхната реализация. 

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

Според председателя на ДПС България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи - пандемична, икономическа, социална и институционална. 

"Години наред липсва нормален диалог между политическите сили, а след 2017 г. това се пренесе между държавните институции, те не функционират съобразно конституцията, нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите. Оттам идва и недоверието на хората в институциите, което ние определяме като институционална криза. Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика", каза още Карадайъ. 

Той разчита вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна, "с която да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Промяна, с която да се направи рестарт на държавността. Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите три партии в Народното събрание. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Може. Виждам, че сме по-близо до тази перспектива", добави председателят на ДПС. 

"В този пъстър парламент, създаващ невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът: Съединението прави силата", смята лидерът на ДПС. Това не предполага нито две-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция. Това предполага много по-сериозно съгласие, много по-пластично управленско решение, което автоматично изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер или друга изявена партийна фигура. Така ние разчитаме замисъла на суверена, материализиран в състава на 45-ото НС, каза Кадарайъ.