Президентът от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев изрази разочарование от заявките за конфронтация и кратък живот на Народното събрание при първото заседание на парламента днес. Той обвини и наследника си като държавен глава - Румен Радев, в неспазване на Конституцията и популизъм. 

"Това, което лично ме разочарова като държавен глава, е заявката за конфронтация, заявката за кратък живот на това Народно събрание и отказът от популистката партия "Има такъв народ" да застане зад най-важното си искане - за мажоритарен вот", каза пред bTV в кулоарите на парламента Росен Плевнелиев.

"Тук вече българският народ може да се чувства дълбоко излъган, но това правят популистите", допълни той.

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

"Видяхме неспазване на Конституцията, което считам, че е истински повод да се притесняваме. Много малко изказвания по същество, много популизъм", на мнение е Плевнелиев.

По отношение на словото на президента Румен Радев той коментира, че е изрекъл "тежки думи", а също е имало и конфронтация с управляващите.

"Един стандартен популизъм, който той прие като своя идеология още от ден първи. И отново нищо конкретно. Когато президентът прекрачи всички граници, дори не спазва и Конституцията. Чухте как всички се кълнат във върховенството на закона, но Конституцията не се спазва от държавния глава", заяви Росен Плевнелиев.

Пред БНР Плевнелиев заяви, че е било редно Борисов да подаде лично оставка в парламента. 

"Беше редно Бойко Борисов да подаде лично оставката на правителството пред парламента", каза Плевнелиев. Той изказа предположение, че лидерът на ГЕРБ не е отишъл в Народното събрание, защото е знаел, че конфронтацията ще бъде от самото начало в дневния ред на този парламент:

"А и пред сградата на НС имаше изкуствено спретнат протест. Затова може би не е отишъл, за да не разпали допълнително страстите".

По думите му при избора на председател на 45-ото Народно събрание Ива Митева е било демонстрирано огромно анти-ГЕРБ мнозинство.

Според Плевнелиев голямата разлика между всички хора в обществото е кои са демократи и кои - популисти:

"Аз бих посочил Бойко Борисов в групата на демократите, а Слави Трифонов и президента Румен Радев в групата на популистите. Популистите говорят за върховенството на закона, но не го спазват. Доказателството е, че Слави Трифонов стартира противоконституционен референдум. Доказателството е, че президентът Радев не спазва Конституцията и Закона за КСНС. Не може да бъдете полудемократ. Не съм видял Борисов да нарушава който и да е закон".

Росен Плевнелиев определи Даниел Митов като свое откритие, назначавайки го за служебен министър в кабинета на Георги Близнашки:

"Той има една много ясна ценностна система. Много страстен защитник е на членството на България в ЕС и НАТО. ... Не бива да се смята, че който работи с Бойко Борисов, става негов васал".